Mājokļi Uzņēmējdarbība

Kapitāla daļu turētāja pārstāvis 19.maijā ir apstiprinājis Rīgas pašvaldībai piederošās (100% apmērā) SIA “Rīgas ūdens” 2022. gada finanšu pārskatu.

Ir akceptēti 2022. gadā sasniegtie darbības rezultāti un vidēja termiņa stratēģijā noteikto nefinanšu un finanšu mērķu izpilde.

“Rīgas ūdens” (turpmāk – Sabiedrība) nodrošina pilsētas ūdensapgādes pakalpojumus Rīgā un vairākās Pierīgas teritorijās – Ādažu, Ropažu Mārupes un Ķekavas novadā, kā arī notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas pakalpojumu. Sabiedrība pārskata gadā veica Sabiedrisko pakalpojumu līgumos noteikto pakalpojumu sniegšanu atbilstošā kvalitātē un veikusi virkni pasākumus Sabiedrības infrastruktūras, tehnoloģiskās attīstības, klientu apkalpošanas un pakalpojumu sniegšanas attīstības un efektivitātes uzlabošanas jomā.

Finanšu rādītāji 2022

Sabiedrības 2022.gada neto apgrozījums sasniedza 65,73 milj. EUR (2021 - 55,83 milj. EUR), pārskata gada pelņa bija 5,16 milj. EUR (2021 -  5,52 milj. EUR) apmērā. Nodokļos “Rīgas ūdens” ir pārskaitījis 18,26 milj. EUR, (2021 - 17,32 milj. EUR), EBITDA – 20,32 milj, EUR.

Ūdenssaimniecības uzturēšana un atjaunošana

Rīgas pilsētas ūdensapgādei nepieciešamais ūdens daudzums tiek iegūts sešās pilsētas nozīmes ūdensgūtnēs:

  • kā ūdens avotu izmanto virszemes ūdeni – ūdens stacija “Daugava”;
  • kā ūdens avotu izmanto pazemes ūdens krājumus – “Baltezers”, “Baltezers-1”, “Baltezers-2”, “Zaķumuiža”, “Remberģi”.

Rīgas kanalizācijas sistēmā savākto notekūdeņu attīrīšana tiek veikta Rīgas pilsētas ziemeļrietumu daļā – Bioloģiskās attīrīšanas stacijā “Daugavgrīva”.

SIA “Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētājs Krišjānis Krūmiņš: “Rīga var lepoties ar bagātīgiem ūdens resursiem, kas vēsturiski tiek iegūti no diviem avotiem – pazemes un virszemes. Nākotnes attīstības vīzijā arvien vairāk raugāmies uz pazemes ūdeņu dominanti. Ūdens resursu deficīts Rīgai un Latvijai nedraud,  svarīgi to ekonomiski un atbildīgi izmantot. Mēs jau nodrošinām to, ka ikviens Rīgā saņem kvalitatīvu ūdeni no savas mājsaimniecības ūdens krāna, mēs veicināsim to arī publiskajā vidē ar jaunu ūdens brīvpieejas vietu izbūvi, lai veidotos paradums regulāri padzerties un izmantot mūsu pilsētas ūdensapgādes sistēmas ūdeni, kas ir tīrs, drošs un veselīgs. Turklāt tādā veidā ceram mazināt arī plastmasas pudeļu radīto piesārņojumu dabā un mazināt slodzi atkritumu apsaimniekošanā. Ilgtspējīga attīstība ir virziens, kas kļūst par vienu no mūsu uzņēmuma darbības prioritātēm gan ekonomiskajā, gan vides, gan sociālajā jomā. “

Sabiedrība 2022. gadā pilsētas ūdensvada tīklā piegādāja 35,99 milj. m3 (2021 – 36,99 tūkst. m3) ūdens. Kopumā uzlabota ūdensapgādes drošība un pakalpojuma nodrošināšanas kvalitāte, atjaunojot 4599 metrus (2021 - 1703 m) ūdensvada tīklu. Nomainīti 372 aizbīdņi, nodrošinot pēc iespējas samazinātu atslēgto patērētāju skaitu ūdensvada tīkla avāriju gadījumā. Pārskata gadā nomainīti arī 329 ugunsdzēsības hidranti, kā arī izskaloti 151 km ūdensvada tīklu.

2022. gadā atjaunots 2271 metrs (2021 - 2913 m) kanalizācijas tīklu. Turpinājās  kanalizācijas sūkņu stacijas būvniecība Daugavgrīvas ielā 101, šī projekta realizāciju plānots pabeigt 2024. gadā. Pārskata gadā ir pabeigta kanalizācijas sūkņu stacijas būve Brīvības gatvē 433. BAS “Daugavgrīva” notikusi divu pirmreizējo nostādinātāju atjaunošana un ir sākta otrreizējā nostādinātāja atjaunošana.

Informāciju sagatavoja: Ieva Upleja SIA "Rīgas ūdens" Komunikācijas daļas vadītāja