Septiņi padomi, kā izvēlēties sulīgu arbūzu

8. Septembris, 2017

Izvēlēties īsto arbūzu – tā ir zinātne. Tāpēc portāla riga.lv žurnālisti devās uz tirgu, lai kopā ar pārdevējiem mēģinātu noteikt, kurš arbūzs būs sulīgs un salds.


Lielums

Mazs arbūzs, visticamāk, nebūs vēl nogatavojies. Pārāk milzīgs var izrādīties pārbarots ar pesticīdiem. Arbūza optimālais svars ir 5–8 kg. Tas neattiecas uz iegarenajiem itāliešu arbūziem. Tie ir nedaudz smagāki nekā to apaļie ukraiņu brāļi.

Mizas krāsa

Kāds skaita svītras uz arbūza, kāds pēta mizas krāsu vai dzelteno plankumu esamību. Tad nu lūk, mizas krāsa un svītru skaits arbūza kvalitāti neietekmē. Taču svarīgi, lai zīmējums būtu skaidri izteikts, bet sānos būtu redzams dzeltens plankums – nospiedums no zemes. Arbūza miza nedrīkst būt bojāta.

Astīte

Astītei jābūt obligāti – tas ir arbūza gatavības rādītājs. Jo sausāka astīte, jo gatavāks arbūzs.

Foto: Riga.lv

Puisītis vai meitenīte

Jā, jā, arbūziem ir dzimumu atšķirības. „Arbūziņas” parasti ir mazākas un plakanākas. „Puisīši” ir garenāki. „Meitenītes” ir saldākas, sēkliņas tajās nelielas un mazāk. Arbūzu „meitenītei” dibentiņš ir plakanāks, ar lielu plankumu.

Skaņa

Lai pārbaudītu arbūzu, noteikti to paņemiet rokās. Un paklaudziniet pa to. Gatavam arbūzam būs skanīga skaņa, ja skaņa dobja – arbūzs nav nogatavojies. Ja arbūzu pavisam viegli saspiež, tam nedaudz jāiekrakšķas. Pārgriežot arbūzu, arī būs dzirdama tam raksturīgā krakšķēšana.   

Mīkstuma krāsa

Daudzi uzskata – jo piesātinātāka mīkstuma krāsa, jo gatavāks arbūzs. Daļēji tā ir taisnība. Negatavam arbūzam mīkstums ir bāls, miza bieza. Taču ir šķirnes, kam raksturīgs bāli rozā mīkstums, taču arbūzi ir sulīgi un saldi. Savukārt pārāk tumša krāsa var liecināt par to, ka arbūzs ir dabūjis triecienu vai jau bojājas.

Svarīgi, lai mīkstums būtu čagans, nevis sauss.

Foto: Riga.lv

Vai arbūzos ir nitrāti?

Pērkot arbūzu, pārbaudīt, vai tajā ir ķīmiskas vielas, praktiski nav iespējams – tas jādara laboratorijas apstākļos. Taču pārgriežot augli, nitrātu klātesamība kādreiz ir pamanāma: mīkstums pārklāts ar baltām un dzeltenīgām dzīsliņām.

Te gan jānorāda, ka Rīgas Centrāltirgū visām legālajām precēm tiek veiktas atbilstošas pārbaudes un tirgotājiem ir sertifikāti.

Ķirbjaugu audzētāji neiesaka iegādāties arbūzu pusītes vai ceturtdaļas, jo auglis ātri bojājas. Taču mēs tomēr uzticējāmies Rīgas Centrāltirgus pārdevējai Nataļjai un paņēmām līdzi svaigi nogrieztu Ukrainas arbūza šķēli. 

Paziņojums par mājaslapas www.riga.lv sīkdatnēm ar norādēm uz mājaslapas sadaļu par sīkdatnēm, to pielietojumu un piekrišanas / piekrišanas atsaukšanas norādēm