Šefpavāri par “Riga Street food festival”

13. Janvāris

13. janvārī no plkst. 13.00 līdz 20.00 Vecrīgā – Kaļķu un Vaļņu ielu krustojumā, pretī Laimas pulkstenim – noritēs ielu ēdiena festivāls “Riga Street food festival”, kurā piedalīsies 15 restorāni. Par to, kā ēdināšanas iestādes šim pasākumam gatavojas, kā tiek izdomātas ēdienkartes un ar kādām grūtībām tās saskaras, mēs aptaujājām restorānu šefpavārus – pasākuma dalībniekus.


 

Artūrs Taškāns, “Rocket Bean Roastery”

“Rīgā es šādā festivālā piedalos pirmo reizi. Bet mēs pagājušogad 4 reizes piedalījāmies līdzīgos pasākumos Kalnciema kvartālā. Bet laikā, kad dzīvoju Londonā, es veidoju iestādes stendu “Street food” festivālā.

Manā skatījumā tā ir interesanta ideja. No vienas puses, cilvēki ierodas pēc vienkārša ielas ēdiena. Bet no otras puses, tos galu galā gatavo restorāni.

Domājot par ēdieniem Rīgas festivālam, iedvesmu es meklēju sezonas produktos. Pašlaik no dārzeņiem visaktuālākie ir kartupeļi, redīsi un burkāni. Tāpēc es gatavošu bio liellopa burgeru. Turklāt liellopa gaļu es cepšu uz grila, bet maizes vietā tajā būs kartupeļu pankūkas. Un marinēti dārzeņi pa vidu.

Cenas mēs plānojam robežās no 3 līdz 7 eiro par ēdienu. Bez burgera vēl būs zupa un kāds stiprs karstais dzēriens.

Runājot par sagatavošanos, ļoti svarīgs jautājums ir, cik lielam apmeklētāju skaitam nāksies gatavot. Aprēķināt precīzi ir samērā grūti. Visas pārējās nianses jau vairs nav tik sarežģītas, jo ir labs aprīkojums un komanda. Tad visas durvis ir vaļā.”

 

Inese Vīcupa, “Cup&Cino”

“Mums ir pieredze ar “Street food” festivāliem. Tas ir lielisks pasākums, visiem iesaku to apmeklēt. Mēs ar prieku tam pievienosimies. Cilvēki var nogaršot jaunus ēdienus, turklāt ar interesantām produktu kombinācijām.

Mēs, piemēram, kazanā gatavosim brieža gaļu… ar šokolādi! Tas ir ļoti garšīgi, ticiet man. Tāds kā čili kon karne. Tikai parasti to gatavo no liellopa gaļas, bet mēs izvēlējāmies brieža gaļu. Piekritīsiet, ka tā ir samērā neparasta ideja.

Un es zinu, ka citi restorāni arī cenšas radīt kaut ko interesantu un garšīgu. Pagaidām ielu ēdiena izpratne pie mums Latvijā nav attīstīta, bet šādi festivāli lieliski dod iespēju to darīt. Mēs esam ļoti pozitīvi noskaņoti.

Izdomāt ēdienkarti pasākumam ir ne grūtāk, kā parastu restorāna ēdienkarti. Skatāmies uz sezonas produktiem, meklējam interesantas kombinācijas, gatavojam, nogaršojam. Tas ir radošs moments, tāds “draivs”. Kad sanāk labi, uzreiz rodas vēlme pacienāt ar šo ēdienu viesus. Un gribas, lai tas cilvēkiem garšotu un paliktu atmiņā.

Kas attiecas uz jautājuma tehnisko pusi, tā ir pieredzes lieta. Protams, pats galvenais un grūtākais uzdevums ir porciju skaita aprēķins.

Pagājušogad, pirmajā festivālā, divas reizes nācās pievest ēdienu, jo nebijām domājuši, ka būs tik daudz cilvēku.

Vējš, cik es atceros, bija šausmīgs un mēs negaidījām tādu apmeklētāju skaitu. Bet bijām patīkami pārsteigti. Bet pārējie sīkumi – kā atvest, kā atrisināt elektrības jautājumu, ko nevajadzētu aizmirst, lai nebūtu pārklāšanās – tas nav grūti, jo īpaši, kad gaidi pasākumu ar prieku.

Viena ēdiena cena būs no 3 līdz 7 eiro. Porcijas nebūs lielas – restorānu ir daudz, visiem būs interesanti ēdieni, cilvēki vēlēsies nogaršot vairākas lietas. Būs garšīgi, tas nu ir skaidrs! Uz tikšanos 13. janvārī!”

 

Kristaps Sīlis, “Pagalms” 

“Šeit es piedalos pirmo reizi. Bet ir bijusi pieredze Sanktpēterburgas “Street food” festivālā. Kaut gan tur tas vairāk līdzinājās restorāna izbraucienam.

Es domāju, ka tā ir ļoti interesanta ideja. Gan man kā šefpavāram, gan apmeklētājiem. Ir lieliski, ka dalībnieki nav mazas ielu ēdiena kafejnīcas, bet gan lieli restorāni, kas sniedz citu redzējumu, izmanto citus produktus, iespējams, pasniedz ēdienus citādi.

Man festivāls ir interesants ar to, ka gatavot ārā vienmēr ir grūtāk, nekā vienkārši gatavot viesiem restorānā. Ar iestādes virtuvi pasākums diez vai apmeklētājus iepazīstinās, bet uzzināt par katra konkrētā šefpavāra meistarību gan tas palīdzēs.

Ja godīgi, mūsu ēdienkartes sastādīšanas process vēl nav noslēdzies. Ir grūti šādam pasākumam izdomāt ēdienkarti, jo ir jāņem vērā lērums dažādu faktoru – lai būtu gan neparasti, gan garšīgi, kā arī lai būtu ērti ēst. Gribētos apmeklētājus pacienāt tā, lai sastāvdaļu kombinācija nebūtu banāla, lai tiktu ņemtu vērā produktu sezonalitāte, lai lielākā daļa mūsu izmantoto produktu nāktu no Latvijas.

Atklāti sakot, es ēdienkarti uzrakstīju jau trīs reizes, bet sapratu, ka domāšu vēl. Pamatēdienam es plānoju izmantot vai nu cūkgaļu vai brieža gaļu.

Karstajam ēdienam gatavošu zupu. Pagaidām izvēlos starp zivju un vistas zupām. Savukārt desertam vēlos pagatavot kaut ko uz oglēm, lai būtu arī šova elements.

Es domāju, ka cenas nebūs lielākas par 6 eiro, centīsimies samazināt pat līdz 5. Šādos pasākumos nevajadzētu būt dārgiem ēdieniem. Tiem jābūt pieejamiem, porcijām – mazām, lai visi varētu nogaršot dažādus ēdienus un pēc tam salīdzināt, kas ko ir pagatavojis garšīgāk, kas patika vairāk”.