Rīgas Centrāltirgū nopērkama pirmā kļavu sula

15. Marts

Pēc seno latviešu kalendāra aprīlis ir sulu mēnesis, kad tiek tecinātas bērzu sulas. Tomēr, nedrīkst aizmirst par tikpat vērtīgu dabas produktu – kļavu sulām, kuru sulu varam iegūt agrāk nekā no bērziem.


Galvenie nosacījumi tam, lai varētu tecināt kļavu sulas – zemei ir jābūt atkusušai un gaisa temperatūrai jābūt virs nulles grādu atzīmes. Kaut tikai uz pāris dienām, bet Rīgā šādi laika apstākļi ir devušu iespēju iegūt pirmo kļavu sulu.

Kļavu un bērzu sulas mēdz dēvēt arī par “dzīvo ūdeni”, kas ir taisnība – ūdenī, kuru caur sevi ir izfiltrējis koks, ir atrodami dažādi organismam nepieciešamie vitamīni un enzīmi. Kļavu sulās parasti ir 2-3 % cukura.

Kļavu sulā esošais dabīgais cukurs, organiskās skābes, miecvielas, vitamīni un citas bioloģiski aktīvās vielas var palīdzēt mazināt sāpes, uzlabot gremošanu un mazināt sāpes locītavās. Sulai piemīt tonizējoša, urīndzenoša, pretiekaisuma, atkrēpošanas, organismu spēcinoša un brūces dziedinoša iedarbība.

Kļavu sulas kalpo kā dabiskais antioksidants, tajā atrodamās aktīvās vielas uzlabo arī vielmaiņu labāk nekā parasts ūdens, līdz ar to ir iespējams novērst ārējas noguruma pazīmes, un uzlabot ādas vispārējo stāvokli. Turklāt, šo brīnišķīgo dabas velti var lietot gan zīdaiņi, gan gados vecāki cilvēki.

Kļavu sulas pieejamas Centrāltirgus Atklātajā teritorijā, 1.50 EUR/L.