Riga Street Food Festival: kā pasākumam gatavojas šefpavāri un ko viņi plāno pagatavot?

9. Janvāris

12. janvārī no plkst. 12.00 līdz 20.00 Vecrīgā, uz Kaļķu un Vaļņu ielas krustojuma noritēs ielu ēdiena festivāls “Riga Street Food Festival”, kurā piedalīsies 14 restorāni.  Par to, kā šim pasākumam gatavojas, ko gatavos un kādas cenas gaidāmas restorānu ielu ēdieniem, mēs aptaujājām iestāžu – pasākuma dalībnieču – šefpavārus.


Inga Cīrule, restorāns “Kaļķu vārti”

“Man izdomāt ēdienkarti nav grūts uzdevums: pieredze ir, aptuveni zinām, kas cilvēkiem patīk visvairāk. Visgrūtākais sagatavošanās procesā vienmēr ir aprēķināt viesu skaitu. Mūsu gadījumā ir labi, ka mūsu restorāns atrodas pavisam netālu un nepieciešamības gadījumā varam papildināt rezerves. Protams, tas, cik daudz cilvēku ieradīsies, galvenokārt ir atkarīgs no laika apstākļiem. Ja būs sauss laiks un nebūs ļoti auksti, tad apmeklētāju būs daudz.

Tā kā tagad ir ziema un ir samērā auksti, plānojam pasniegt sildošus ēdienus. Gatavosim vērša astes zupu – nolēmām izdomāt kaut ko neierastu. Festivālā nepiedalāmies pirmo gadu, tāpēc zinām, ka viesiem ļoti garšo burgeri. Tāpēc mūsu ēdienkartē būs ķirbju burgers – ar ķirbju maizi un brieža gaļu. Plus frī kartupeļi, ko arī vienmēr pasūta daudz.

Kā uzkodas piedāvāsim kartupeļus ar kūpinātu speķi uz iesmiem. Savukārt arī desertā būs siltais ēdiens – cepts ķirbju saldējums. No dzērieniem būs karstais alus un citi mazalkoholiskie dzērieni un bezalkoholiskie siltie dzērieni.

Cenas, kā parasti, būs ļoti draudzīgas. Aptuveni 3-4 eiro, nekā pārspīlēta.

Es pati festivālā vienmēr piedalos ar prieku. Tā ir saziņa ar cilvēkiem, var aptaujāt, kas viņiem garšo, kas nē. Var atkal satikties ar citiem pavāriem, parunāt. Tāda laba ballīte.”

Andrejs  Bojarčenko, restorāns “Muusu”

“Ēdienkartes izstrādāšanas gaitā vienmēr cenšamies pieturēties pie noteikuma, ka 80% no ēdienkartē esošā ir jābūt vietējiem produktiem. Šoreiz ienāca prātā, ka aktuāli būtu nelieli Āzijas virtuves motīvi. Bet šoreiz, tā kā nepiedalos pirmo reizi, ēdienu saraksta sastādīšana man daudz laika neaizņēma.

Mums būs trīs ēdieni – lauku vistas zupa, kuru gatavosim uz uguns. Tā būs ar Āzijas virtuves notīm, pateicoties pikantam garšvielu maisījumam, kura sastāvā ir ingvers, čili, citronzāle, laima lapas un kokosriekstu piens. Zupu plānojam pasniegt ar saldajiem kartupeļiem un rozmarīna fokača.

Kā pamatēdienu mēs gatavosim ceptas jēra kājas ar sakņaugiem, dārzeņiem un tumšo alu. Pasniegsim ar pērļu grūbu kroketiem. Un desertā – tempurā cepti āboli ar upeņu “kečupu” un vaniļas mērci.

Cenas, kā katru gadu, būs līdz 6-7 eiro.

Pats grūtākais ir tas, ka pasākums ilgst visu dienu, jo mēs sākam gatavoties jau no paša rīta: telšu uzstādīšana, sastāvdaļu sagatavošana. Vajag siltāk saģērbties. Pagājušogad bija stiprs sals, bet šogad tādu aukstumu, šķiet, nesola.

Pirmajos festivālos mēs komandu atlasījām precīzi, lai tiktu galā ar cilvēku plūsmu. Un galu galā strādājām bez pārtraukuma no rīta līdz vakaram. Bet šogad mēs esam nolēmuši ņemt personālu ar rezervi, lai būtu iespēja arī atpūsties un pastaigāt, apskatīt, ko piedāvā citi restorāni. Jo tas ir ne tikai bizness, bet arī pieredzes apmaiņa, tostarp arī tikšanās ar pavāriem.

Tāpat ir svarīgi aprēķināt cilvēku skaitu. Piemēram, pagājušogad katru restorānu apmeklēja aptuveni 500 cilvēku. Un ir arī svarīgi pareizi sagatavoties, lai apmeklētājus būtu ar ko iepriecināt līdz pat vakaram.”

Ēriks Dreibants, restorāns “3 pavāru restorāns”

Jau visu plānojam un gatavojamies. Plānojam gan ēdienkarti, gan to, kādu virtuves aprīkojumu vest sev līdzi. Mūsu ideja šogad ir balstīta uz to, ka mūsu Rīga un Kobe Japānā ir sadarbības pilsētas. Un tāpēc mēs festivālam esam izvēlējušies japāņu ēdienkarti. 

Tāpēc mums būs tradicionālā japāņu zupa – Ramen, bet ar vietējo Latvijas cūkgaļu. Un uz grila pagatavota terijaki vista ar tīģergarnelēm uz iesmiem. Ar cenām viss ir samērā humāni. Zupa maksās aptuveni 5 eiro, vista – līdz 3 eiro, vismaz es tā domāju. No dzērieniem, mums būs karstais alus ar medu un ingveru.

Šo festivālu es arī uzskatu par pavāru svētkiem. Mēs visi satiekamies, parunājam. Labs pasākums. Un pagājušajos gados viss vienmēr bija lieliski.

Godīgi sakot, pats grūtākais ir izvēlēties, kā ģērbties, lai nenosaltu. Katru gadu nāk daudz cilvēku, mums par to ir liels prieks un gaidām ikvienu no plkst. 12.00 līdz 20.00.

Es pats būšu obligāti. Tiekamies sestdien!”

Ainars Volodka, restorāns “Kolonāde. Mūsu stāsti”

“Mums būs četri ēdieni. Jēra kāju zupa, vārīsim to katlā uz atklātas uguns. Uz vietas arī kūpināsim skumbriju. No aļņa gaļas gatavosim hotdogus ar marinētiem sarkanajiem kāpostiem. Savukārt desertā – biezpiena plāceņus ar aveņu karameli, ko plānojam vārīt uz vietas. Lai visi redzētu procesu, kā tas notiek.

Cenas, es domāju, būs 4-6 eiro līmenī par ēdienu.

Ēdienkartes plānošanas gaitā man svarīgākais uzdevums ir pārsteigt viesus. Tagad jau visi ir gardēži un lietpratēji. Tāpēc ar katru gadu tas ir aizvien grūtāk. Bet man pašam vienmēr ir interesanti. Man pašam garšo viss, kas tiek gatavots uz ugunskura, tāpēc ēdienkarti izstrādāju ar prieku.

Kas attiecas uz organizāciju un loģistiku, mums ir liels pluss – viss ir blakus, restorāns ir pāri ielai no vietas, kur noritēs pasākums. Pagājušogad to nācās izmantot. Ar tādu salu mūs ļoti priecēja, ka cilvēku bija daudz. Šoreiz laiks būs patīkamāks, sola siltāku laiku, tāpēc mēs gatavotam lielākas rezerves.

Man patīk piedalīties festivālā. Un arī komandai vienmēr ir prieks. Ne velti pagājušā gada “Riga Street Food” Starptautiskajā pasākumu un klātienes komunikācijas festivālā tika atzīts par vienu no trim labākajiem sabiedriskajiem pasākumiem pasaulē. Tie ir lieliski svētki.