Reportāža: kas ierodas uz zupu virtuvi?

17. Janvāris

Kr. Barona ielā garā, biezās drēbēs ģērbto cilvēku rinda novērojama katru dienu. Šeit nav nekādu strīdu un grūstīšanās, visi godīgi gaida savu kārtu, necenšoties kādam tikt priekšā. Biedrības "Žēlsirdības misija "Dzīvības ēdiens"" zupu virtuve ir viena no četrām, kas saņem finansējumu no pašvaldības, lai izdalītu siltos ēdienus bez maksas.


Ārā ir auksti, asais vējš, nežēlīgi raustot cepures un šalles, pūš tā, ka šķiet, ka tūlīt saplaisās vaigi un pārvērtīs cilvēku lāstekā. Šeit nāk tie, kuri dzīvo zem nabadzības sliekšņa, gan vidēja vecuma cilvēki, gan pensionāri, un, protams, bezpajumtnieki.

Foto:

Aleksandra dzīvo vienā denacionalizētajām mājām, viņa ir pārcietusi insultu, radinieku nav. “Naudas man nepietiek, tāpēc nāku šeit, lai paēstu siltu ēdienu. Jumts virs galvas man ir, bet ēdienam ne vienmēr pietiek,” stāsta padzīvojusī sieviete, atzīstoties, ka vientulības dēļ dažreiz pievēršas pudelei.

Vīrietis, kas strādā ēdiena izdales punktā, dāsni piepilda viņas plastmasas spainīti un Aleksandra, cīnoties ar pretvēju, steidzas mājās.

Foto:

Zupu virtuve šajā vietā izveidota jau ļoti sen – 1989. gadā. Misijas izpilddirektors  Jānis Polis ir smaidīgs un atvērts cilvēks. Viņš pastāstīja, ka pēc porcijām ierodas ļoti dažādi cilvēki.

Misijas "Dzīvības ēdiens" izpilddirektors Jānis Polis
Foto:

“Ierodas tie, kuri dažādu iemeslu dēļ ļoti daudz dzer. Ir tie, kuri ir zaudējuši darbu, dzīvokli, uzturlīdzekļus. Ir tie, kuriem ir problēmas ģimenē un ir cilvēki, kuri porciju ņem saviem vientuļajiem kaimiņiem. Un vēl ir tie, kuriem vienkārši garšo, kā mēs gatavojam. Kad mājās gatavo mamma vai sieva, viņas ēdienā iegulda savu labo enerģiju. Tāpēc pie mums virtuvē ir cilvēki, kuri gatavo ar mīlestību,” stāsta Jānis. Šeit neviens neko nejautā – ja cilvēks ir ieradies pēc ēdiena, viņš ir jāpabaro un jāļauj doties tālāk.

“Katru mēnesi “Dzīvības ēdiens” izdala aptuveni desmit tūkstošus porciju – bez pašvaldības finansējuma, misija saņem arī komplektus ar pārtikas produktiem no Eiropas Sociālā fonda. Tāpat ir arī uzņēmumi, kas ziedo produktus un izejvielas, pašražoto ražoto produkciju", stāsta Jānis Polis. 

“Lielākā daļa cilvēku ir pieticīgi, ņem tikai tik, cik var apēst. Mums bieži saka, ka mēs barojam sliņķus, kuri dzer un neko nedara. Es vienmēr atbildu, ka mēs neesam ne advokāti, ne prokurori, ne tiesneši – jau gadsimtiem ilgi visās kultūrās par ikviena cilvēka pienākumu tiek uzskatīts pabarot tos, kuri ir izsalkuši. Nenosodiet nevienu, sekojiet līdzi sev, jo katrs atbild pats par sevi. Mums ir svarīgs tikai viens – lai cilvēki uzvestos pieklājīgi, nekautos, ņemot ēdienu un stāvot rindā,” stāsta Jānis Polis.

Foto:

“Es domāju, ka daudziem cilvēkiem, kuri sevi vērtē augstāk par citiem, vajadzētu ierasties un palīdzēt pastrādāt šajā virtuvē, pastāvēt pie pārtikas izsniegšanas punkta – tad cilvēks saprastu, ka šajā rindā var nonākt jebkurš, tāpat kā ir iespējams šo rindu pamest uz visiem laikiem – mūsu virtuvē strādā cilvēki, kuri reiz paši ir stāvējuši rindā ar spainīšiem,” dalās J. Polis.

Foto:

Ēdienu sāk izdalīt deviņos no rītā, un jau pēc stundas cilvēki ir ar pilniem spainīšiem. Ja paveicies un kāds uzņēmējs ir ziedojis kādu kārumu, tad tie tiek izdalīti papildus sitltajam ēdienam, kas kaut uz brīdi padara so cilvēku ikdienu priecīgāku.

Rīgā darbojas 4 zupas virtuves, kuras līdzfinansē Rīgas dome (ziemas periodā līdz 650 porcijām dienā piecas reizes nedēļā). Zupas virtuvēs nav jāuzrāda nekādi dokumenti. Ēdienu var baudīt uz vietas vai arī ņemt līdzi uz mājām (savos traukos).

Ēdiena izdales vietas:

Daugavgrīvas ielā 1, darba dienās 12.00 - 13.00

K. Barona ielā 56, katru dienu, izņemot svētdienas 9.00-11.00

K. Barona ielā 126, katru dienu 12.00 -13.00

Laktas iela 8,k-1, darba dienās 9.00-11.00

Aukstā laikā Rīgas patversmes darbosies visu diennakti; aicina ziņot par nepiemērotos apstākļos dzīvojošiem cilvēkiem

Rīgas pašvaldība siltā ēdiena izdalei trūcīgajiem šogad atvēlēs 1,78 miljonus eiro

Paziņojums par mājaslapas www.riga.lv sīkdatnēm ar norādēm uz mājaslapas sadaļu par sīkdatnēm, to pielietojumu un piekrišanas / piekrišanas atsaukšanas norādēm