Pirmā ēdināšanas zona Rīgas Centrāltirgū: koncepcija, plāni, piedāvājums

8. Februāris

Tā ir atvērta mazāk kā nedēļu, bet spriežot pēc diskusiju vētras, ēdienu fotogrāfijām un kritikas sociālajos tīklos, šķiet, ka tā ir atvērta ne mazāk kā mēnesi. Baltijā pirmā ēdināšanas zona, kas atrodas nevis zem klajas debess, bet gan iekštelpās, zem jumta, oficiāli savas durvis apmeklētājiem pavērs sestdien, 9. februārī. Ar dīdžeju un mūziķu uzstāšanos, koncertu, bērnu radošo darbnīcu un īpašiem vakara viesiem. Bet pagaidām – apskatām, nogaršojam un apspriežam tā veidošanas ideju.


Janvāra vidū, pēc divus gadus ilgas rekonstrukcijas, apmeklētājiem savas durvis vēra Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljons. Tā remonts izmaksājis 1,7 miljonus eiro. Pašlaik noslēgumam tuvojas pēdējie sagatavošanās darbi pilnīgai īpašās sabiedriskās ēdināšanas zonas atvēršanai. Tā aizņem aptuveni pusi paviljona un tieša ieeja tajā ir no pilsētas kanāla puses, pretī Rīgas autoostai.

Foto: Riga.lv

Mēs neatpaliekam no Eiropas!

Kas ir ēdināšanas zona jeb, kā to sauc vēl – restorānu pagalmiņš? Runājot vienkāršā valodā – “viss zem viena jumta”. Apmeklētājiem savus pakalpojumus piedāvā vairāki (šajā gadījumā – vairāk kā divdesmit) ēdināšanas uzņēmumi, kuriem ir kopīga zāle ar sēdvietām.

“Ēdināšanas zonu formāts Eiropā ir samērā izplatīts. Tā ir vieta ar svaigiem, gataviem produktiem, kur var apsēsties, parunāt ar draugiem un ģimeni, paēst, padzert. Tāpat vēl arī ērtā iespēja doties uz turieni darba pusdienu pārtraukumos. Ar pārliecību varu teikt, ka daudzos attīstītos Eiropas tirgos – Bokērijas tirgū Barselonā, “San Miguel” tirgus Madridē, Boro tirgus Londonā, “Time Out” tirgus Lisabonā – ir atrodamas ēdināšanas zonas. Tās ir pieprasītas, tās ir modē un atbilst mūsdienu prasībām,” pastāstīja Rīgas Centrāltirgus mārketinga un komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksandrs Šuņins.

Foto:

Pirmās Rīgas ēdināšanas zonas idejas autors – restorānu grupas vadītājs Viktors Ravdive – atzīmēja, ka šis projekts ir visgrūtākais, kuru viņam jebkad nācies īstenot.

“Pirmo reizi ko līdzīgu redzēju Maskavā, pēc tam devos apskatīt gastronomijas tirgus visā pasaulē. Kopenhāgenā, Oslo, Amsterdamā, Lisabonā, Roterdamā ikvienā šādā tirgū ēdināšanas zonas viena no otras atšķiras. Mēs ņēmām piemērus no visām. Un mums ir izdevies izveidot kaut ko savu, visai komandai ir prieks, ka Rīgas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem būs jauna vieta, kur baudīt dzīvi un gardu ēdienu! Sākumā mēs neorientējāmies uz pašvaldības sniegto pakalpojumu plānu, bet tagad var teikt, ka mūsu ēdināšanas zonas atklāšana ir atsevišķs pilsētas attīstības posms. Šī vieta viennozīmīgi būs populāra starp ārvalstniekiem. Tās priekšrocība: tā atrodas netālu no Vecrīgas, autoostas un dzelzceļa stacijas, pilsētas infrastruktūras. Restorānu pagalmiņš strādās arī pēc tirgus slēgšanas līdz pat naktij.”

Foto:

23 kafejnīcas, centrālais bārs un… otrais stāvs?

“Dizains pagaidām, protams, vēl nav gala variants, mēs interjerā vēl daudz ko mainīsim. Tas pats attiecas uz cenu politiku. Sagaidīsim līdz oficiālajai atvēršanai, paskatīsimies uz visu no malas un apskatīsim fotogrāfijas, pēc tam domāsim,” sacīja Viktors. “Pašlaik varu teikt, ka vakaros noteikti tiks iedegts īpašs “bāra” apgaismojums. Priekšlaicīga zonas atvēršana ir rādījusi, ka cilvēkiem tas ir iepaticies!”

Foto:

Gastronomijas paviljonā darbosies 23 kafejnīcas un divi bāri, ieskaitot lielo, centrālo bāru. Sēdvietu skaits paredzēts 400 cilvēkiem, kopējā ietilpība ir 1000 cilvēku.

Saskaņošanas stadijā pašlaik ir otrā stāva plāns, kuram tiek meklēts risinājums.

“Nekur nav teikts, ka šis otrais stāvs vispār tiks izveidots, taču ideja ir interesanta un ar perspektīvu,” atzīmēja Aleksandrs Šuņins. “Teorētiski paviljona augstums ļauj to izveidot. Ja viss notiks, kā plānots, malās būs vairākas kāpnes, bet uz otro stāvu tiks pārvietota daļa galdiņu ar sēdvietām un divi kioski. Vēl viens bonuss – skaists skats uz pilsētu no jauna un neierasta skatu punkta.”

Foto:

100% svaigs ēdiens un daudz eksotikas

Gastronomijas paviljona ēdināšanas zonas īpašā iezīme, kas to nošķir no līdzīgām ēdināšanas zonām tirdzniecības centros ir tā, ka ēdieni tiek gatavoti uz vietas, apmeklētāju acu priekšā un tajā nav atrodams neviens lielais ēdināšanas tīkls. Katra iestāde piedāvā savu, no citiem atšķirīgu ēdienkarti. Atrodami gan burgeri un picas, gan zupas un pelmeņi, kā arī jūras veltes (gan atsevišķi, gan eksotisku zupu sastāvā) un gaļa uz grila, kā arī Latvijas mājas virtuve un Āzijas ēdieni.

“Mūsu prasība ēdināšanas uzņēmumiem ir ēdienu pagatavošana tikai un vienīgi no svaigiem produktiem. Nekādu saldētu un uzsildītu pusfabrikātu!” pārliecinoši saka Viktors Ravdive. “No vietējiem piegādātājiem mēs ņemam Latvijas zivis (reņģes un zandartus), bet visus pārējos produktus ved no ārvalstīm. Piemēram, tuncis tiek piegādāts no Taizemes, gaļa burgeriem – no ASV. Kāpēc ne no Latvijas? Mēs mēģinājām pasūtīt gaļu no vietējiem zemniekiem, bet viņiem ātri beidzas apjomi, mums ar to ir par maz. Pagājušajās brīvdienās vien tikai burgeriem vien bija nepieciešami 250 kilogrami gaļas! Kopumā vakara laikā sestdien un svētdien mēs apkalpojām vairāk kā 5000 cilvēku.”

Foto: Riga.lv

Trīs pieprasītākie ēdieni, kurus apmeklētāji iegādājušies pirmās darba nedēļas laikā, ir: pirmajā vietā ir burgeri ar liellopa gaļu, otro vietu dala pasta un wok, trešajā vietā ir Āzijas ēdieni.

Eksotiskākais ēdiens, ko var nogaršot Gastronomijas paviljonā, ir japāņu okonomijaki (nūdeles, kas pagatavotas uz “teppanyaki” virsmas ar omleti un pankūkām), džekfrūts (lielākais sakņaugs pasaulē), kas pagatavots kā gaļa, kas būs aktuāli veģetāriešiem un vegāniem, ka arī zilais tuncis, kas tiek pasniegts jēlā veidā.

Visi produkti un ēdienu sastāvdaļas (kas nav paredzētas pārdošanai pārējos paviljonos) tiek uzglabātas netālu – īpašās pagraba telpās, kas atrodas tieši zem ēdināšanas zonas.

Sestdien – visi uz tirgu!

Oficiālā Gastronomijas paviljona un ēdināšanas zonas atklāšana noritēs 9. februārī, plkst. 15.00. Skanēs mūzika, apmeklētāji varēs piedalīties dažādos konkursos un novērtēt bārmeņu šovu, uz vietas strādās radošās darbnīcas bērniem, bet vakarā, plkst. 20.30, uzaicināts īpašais viesis. Pasākums turpināsies līdz plkst. 2.00 naktī.

Foto: Riga.lv

Darba dienās Gastronomijas tirgus būs atvērts no plkst. 10.00 līdz 22.00, piektdienās un sestdienās – līdz plkst. 2.00 naktī. Šeit plānots rīkot arī mūziķu un dīdžeju priekšnesumus, kā arī rīkot daudz citu pasākumu.

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv