Piecas garda šašlika receptes Līgo svētkiem no Rīgas Centrāltirgus

20. Jūnijs

Lieliski pavadītu Līgo svētku atslēga ir gardi ēdieni, no kuriem galvenais ēdiens ir šašliks. Ja tas ir pagatavots pareizi, turklāt uz oglēm – viesi būs paēduši un apmierināti. Kopā ar Rīgas Centrāltirgu esam apkopojuši šī gaļas ēdiena piecas populārākās receptes.


Cūkgaļas šašliks sojas mērcē

Recepte vienam kilogramam cūkgaļas

  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
  • 1 gab. sarkanās paprikas
  • 150-200 g. sojas mērces
  • 150 g. eļļas
  • 500 g. sīpolu
  • 200 ml. gāzēta minerālūdens
  • cukurs, pipari, lauru lapas

Jānomizo visi produkti, kurus nepieciešams mizot, jānomazgā viss, ko nepieciešams mazgāt. Gaļa jāsagriež vēlamajā formā, sīpoli jāsagriež gredzenos. Papriku sagriež gabalos, cepšanai uz iesmiem vai restēm. Receptē uzrādītais sojas mērces daudzums attiecas uz sojas mērci “less salt”, ja izmantosiet citu, tad daudzumu nepieciešams pieskaņot pēc garšas (lai nebūtu par daudz sāls). Produkti jāsajauc kopā un jāatstāj siltumā 2 stundas, pārējo laiku jāglabā ledusskapī.

Cūkgaļas šašliks citronu sulā

Recepte diviem kilogramiem cūkgaļas

  • 5 lieli sīpoli
  • 10 ml. ūdens 
  • 3 ēdamkarotes sasmalcināta pētersīļa
  • 2 ēdamkarotes sasmalcināta koriandra
  • ½ citrona (sula)
  • pa 1 tējkarotei rupjā sāls, malta koriandra, malta muskatrieksta, sarkano un melno piparu

Marinēt 3 stundas

Cūkgaļas šašliku nepieciešams sagriezt aptuveni 3-5 cm. lielos kubiņos, pēc tam tie jāieliek gatavā marinādē un jāatstāj uz nepieciešamo laiku.

Jo svaigāka būs cūkgaļa, jo īsāku laiku to būs nepieciešams turēt marinādē.

Vistas šašliks minerālūdenī

Šim šašlikam būs piemērota vistas fileja

Recepte vienam kilogramam vistas gaļas

  • sīpoli – 500 g
  • gāzēts minerālūdens – 1 l.
  • augu eļļa – 1 ēdamkarote
  • sāls – pēc garšas
  • garšvielas šašlikam – pēc garšas

Vista jānomazgā un jānosusina. Jāsagriež proporcionālos gabaliņos. Sīpoli jānomizo un jāsagriež gredzenos. Sīpols un gaļa jāieliek traukā, jāpievieno augu eļļa, garšvielas un viss jāsamaisa.

Pielej minerālūdeni un atstāj marinēties 3-5 stundas. 

Vistas šašliks kefīrā

Recepte vienam kilogramam vistu stilbiņu

  • Kefīrs: 1,5 glāze
  • Melnie pipari: ½ tējkarotes
  • Sasmalcināti muskatrieksti: ½ tējkarotes
  • Citrons: ¼
  • karijs: ¼ tējkarotes
  • Ķiploks: 4 daiviņas
  • Sīpoli: 4-5 gab.
  • Sāls pēc garšas

Sadaliet vistas stilbiņus aptuveni 5-6 vienādās daļās. Gaļu apkaisiet ar sāli un aplejiet ar citronu sulu. 2-3 sīpoli jāsamaļ blenderī. Masai pievienojiet kefīru, kariju, kā arī maltus riekstus un melnos piparus. Marinādi labi samaisiet. Pārējos sīpolus sagrieziet gredzenos.

Sagriezto gaļu ielieciet maisiņā un aplejiet ar kefīra marinādi. Augšpusē salieciet sīpolu gredzenus un uzmanīgi visu samaisiet. Atstājiet marinēties 4-6 stundas.

Jēra gaļas šašliks marinādē ar tomātiem un bārbelēm

Recepte vienam kilogramam jēra gaļas

  • 5-6 луковиц
  • 5-6 sīpoli
  • Speķis: 50 g.
  • 4 tomāti
  • ½ glāzes asās tkemali mērces
  • 1 ēdamkarote kaltētu bārbeļu
  • kaltēts koriandrs
  • kaltētas dilles
  • melnie pipari, sāls

Jānomizo sīpoli, jāsagriež gredzenu pusītēs un jāsamīca. Tomāti uz dažām sekundēm jāieliek verdošā ūdenī, lai tos nomizotu un tad tie smalki jāsakapā. Sīpoliem un tomātiem pievieno gabaliņos sagrieztu gaļu, visu pārlej ar tkemali mērci. Izkausē speķi, pievieno marinādei, pēc tam pievieno arī piparus, samaltas garšvielas un sakapātus zaļumus, kārtīgi samaisa – marinādei būtu jāpārklāj visi gaļas gabali.

Jātur 2-3 stundas istabas temperatūrā.

Ar ko vēl iespējams marinēt gaļu?

Marinēt cūkgaļu, vistas gaļu, tītaru, jēru vai liellopu bez iepriekšminētajiem variantiem var arī alū, svaigās augļu un dārzeņu sulās, kvasā, jogurtā, majonēzē, etiķī (šāda gaļa padosies mazāk sulīga).

    • Gatavojot šašliku uz oglēm, tas obligāti 1-2 reizes jāaplej ar marinādi. Tā gaļa padosies sulīga un saglabās patīkamas pievienoto garšvielu notis. Bet, tā kā “slapjas” ogles var izdalīt kancerogēnas vielas, labāk gaļu gatavot uz folija.
    • Cepot šašliku, nepieciešams regulāri un vienmērīgi to pagriezt, savukārt periodiska apsmidzināšana ar marinādes, ūdens vai vīna maisījumu piešķirs tam īpašu sulīgumu.
    • Daudzi kulināri marinādei nepievieno sāli, uzskatot, ka gaļa tā dēļ kļūst cieta. Bieži šašlikam sāli uzber tikai pasniedzot gatavā veidā.
    • Šašlika pagatavošanai var izmantot jebkādas ogles – apses, bērza, ābeles, ķiršu koka, pīlādža, liepas, utt. Var iegādāties jau gatavas ogles.

Rīgas Centrāltirgus darba laikus iespējams uzzināt šeit 

Informācija pircējiem pieejama šeit

Bet šeit atrodama informācija pārdevējiem