Latvijas Nacionālā teātra ēkas jaunā piebūve ver durvis saviem skatītājiem

20. Oktobris

Ceturtdien, 19.oktobrī, klātesot kultūras ministrei Dacei Melbārdei, Latvijas Nacionālā teātra direktoram Ojāram Rubenim durvis saviem skatītājiem atvēra Latvijas Nacionālā teātra ēkas jaunā piebūve. Turpmāk teātra skatītājiem ieeja LMT Jaunajā zālē būs no pilsētas kanāla puses.


„Latvijas Nacionālais teātris ieņem ļoti nozīmīgu vietu mūsu valsts veidošanās stāstā un esmu gandarīta, ka remontdarbi ir pabeigti jau šogad, lai varētu daudzveidīgos pasākumos šeit atzīmēt Latvijas valsts simtgadi,” atklāšanas pasākumā teica kultūras ministre Dace Melbārde.

Foto: Riga.lv

Rīgas pilsētas pašvaldībai ir patiess gandarījums, ka sabiedrībai nozīmīgas celtnes tiek atjaunotas, pateicoties lieliskai sadarbībai ar Kultūras ministriju un tās pakļautības iestādēm.

Foto: Riga.lv

Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis uzsvēra: „Man ir milzu prieks, ka šī skaistā piebūve ir tapusi un ka tā ļoti patīk mūsu aktieriem un teātra darbiniekiem, ceru, ka to novērtēs mūsu skatītāji.”

„Atskatoties uz līdz šim sasniegto un paveikto, man ir gandarījums, ka LMT kā Latvijas Nacionālā teātra ilggadējs atbalstītājs varējis būt līdzās ne tikai teātra, bet arī jauno mākslinieku izaugsmē. Līdz ar LMT Jaunās zāles atklāšanu godam tiek gaidīta ne tikai valsts simtgade, bet arī teātra simtā sezona. Turklāt, lai spētu priecēt un pulcēt vēl plašāku mākslas cienītāju loku, pēc veiktās pārbūves teātris kļuvis pieejamāks. Novēlu, lai pārmaiņas telpā nes jaunu elpu radošai iedvesmai un jauniem sasniegumiem!” zāles atklāšanā teica LMT prezidents Juris Binde.

Foto: Riga.lv

Lai Latvijas Nacionālā teātra ēkai nodrošinātu vides pieejamību, šovasar pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma tika izbūvēta trīs stāvu jauna piebūve ar kopējo platību gandrīz 203 kvadrātmetri. Piebūve tika būvēta pilsētas kanāla pusē, lai radītu skatītāju ieeju arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem teātra jaunajā zālē, kā arī, lai nodrošinātu skatītāju evakuāciju no jaunās zāles un nepieciešamās palīgtelpa.

Piebūves fasāde ir analoga jau esošajai teātra piebūvei un tās apdarē tika izmantoti atbilstoši apdares materiāli un krāsu toņi. Ir atjaunots arī esošais piebraucamā ceļa un ietves asfaltbetona segums 990 kvadrātmetru platībā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz jaunajam piebūves apjomam un gar ēku izveidotas jaunas autostāvvietas.

Foto: Riga.lv

Jaunās piebūves platība ir 203 kvadrātmetri, un tās pirmajā stāvā atrodas ieeja, vestibils, lifts cilvēkiem ar īpašam vajadzībām, garderobe, kāpņu telpa un vēdināšanas kamera. Otrajā stāvā ir halle, kafejnīca ar skatu uz pilsētas kanālu, tualete cilvēkiem ar kustību traucējumiem un kāpņu telpa, savukārt trešajā stāvā - halle, tualetes, divas skatītāju zāles palīgtelpas un kāpņu telpa ar ieeju skatītāju zālē. Stikla fasādes kopējais laukums 141 kvadrātmetrs, tai skaitā otrā stāva bīdāmā stikla ārsiena.

Latvijas Nacionālā teātra ēkas fasādes atjaunošu un piebūves celtniecības darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica būvniecības kompānija „Velve”. Kopumā ēkas piebūves celtniecības, fasādes atjaunošanas un labiekārtošanas darbu izmaksas ir 1,08 miljoni eiro.

Foto: Riga.lv

Pēc jaunās piebūves atklāšanas pasākuma uz pirmo sanāksmi sanāca arī komisija, kura izveidota, lai izvērtētu simtgades vides objektus, ko iecerēts izvietot alejā pie Latvijas Nacionālā teātra.  Simtgades aleju plānots izveidot līdz nākamā gada vasarai.