Ko pirkt Rīgas Centrāltirgū pirms Lieldienām un kā izvēlēties visspēcīgākās olas?

18. Aprīlis

Rīgas Centrāltirgus pēdējās pirmssvētku dienās atgādina skudru pūzni: rīdzinieki un pilsētas viesi aktīvi gatavojas Lieldienām, iepērkot produktus svētku galdam. Arī portāla Riga.lv žurnālisti pastaigāja gar tirgus letēm, lai nogaršotu kuličus, papriecātos par prīmulām un svētku dekora elementiem, ar kuriem izrotāt māju, kā arī uzzinātu, kā pareizi izvēlēties un krāsot olas, lai tās būtu spēcīgas un kauju laikā nesaplīstu.


Lieldienu svinības saistītas ar tradīcijām, galvenās no kurām ir bagātība uz galda un mājas rotāšana. Parasti mājas rotā ar dzīviem ziediem, priekšroku dodot sezonas puķēm – narcisēm, krokusiem, tulpēm, pirmajiem pavasara zariņiem. Nav jādodas uz mežu, lai aplauztu krūmus – zariņus ar jau izplaukušām lapām jau var atrast tirgū.

Foto: Riga.lv

Pūpoli simbolizē auglību un tiek uzskatīti par aizsardzību pret ugunsgrēkiem un ļaunajiem spēkiem. Un vēl no pūpoliem var izveidot dekoratīvus pušķus un pat olu imitācijas.

Foto: Riga.lv

Darbu autore apliecina, ka šādi izstrādājumi ir mūžīgi – viņas pirmais darbs (kurus viņa Lieldienām darina katru ziemu) aiz stikla stāv jau 15 gadus.

Foto: Riga.lv

Īpaši cilvēkiem ar alerģijām – īpaši pūpoli, kas izgatavoti no pērlītēm. Darinājums ir ļoti trausls, taču ļoti skaists.

Foto: Riga.lv

Blakus stāv pusmetru augsti salmu zaķi. Tie ir tik burvīgi, ka visi garāmgājēji tiem uzsmaida. Letes saimniece stāsta, ka jau pārdevusi gandrīz visus no pašiem lielākajiem zaķiem.

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Ja nav laika rotājumus darināt pašam, tad var nopirkt jau gatavus groziņus olām, raibas koka olas un sniegpulkstenītes krāsainos podiņos.

Galvenais svētku atribūts ir krāsotas olas. Bet kādas izvēlēties, lai krāsošanas laikā tās nesaplaisātu un izturētu olu kaujas un ripināšanu?

Saimniecība “Zvirbulīši” tradicionālo vistas olu vietā piedāvā izvēlēties pērļu vistiņu vai pīļu olas. Tām ir izturīgāka čaumala. Bet tās vajag vārīt nevis 10 minūtes, kā tas jādara ar vistu olām, bet gan veselas 20. Tiesa, pīļu olām ir specifiska garša un labāk tās tomēr izmantot cepšanai. Savukārt pērļu vistiņu olām ir īpaša zilgana nokrāsa.

Foto: Riga.lv

Var iegādāties arī zosu olas un, gluži kā pasakā par neglīto pīlēnu, ielikt tās kopējā olu kaudzītē uz galda. Tās ir tikpat baltas kā vistu olas, taču nedaudz lielākas.

Foto: Riga.lv

Bērnus var iepriecināt ar krāsotām paipalu olām, kurām sākotnēji ir raiba nokrāsa. Bet, kā apliecina pārdevēji, tās viegli padodas krāsošanai ar sīpolu mizām un iegūst īpatnēju krāsu.

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Ja esat eksotikas cienītāji, tad dažādībai var iegādāties un nokrāsot strausa olu. Tā sver pusotru kilogramu un, ja no tās pagatavojat olu kulteni, tad ar to varētu pabarot veselu ģimeni. Taču saimniecības “Čiekuri” letēs var iegādāties arī lielas tukšās olas, kuras nodot bērniem krāsošanai.

Foto: Riga.lv

Protams, tirgū ir arī tradicionālas olas no vietējām un ārvalstu vistām – baltas un tumšas, bioloģiski tīras un ar diviem dzeltenumiem.

Foto: Riga.lv

Atvērtajā tirdzniecības laukumā var iegādāties visu olu krāsošanai – dažādu krāsu sīpolu mizas, papīru olu krāsošanai ar dažādiem ornamentiem.

Pārdevēji padalījās ar vairākiem padomiem, kā olas padarīt izturīgākas. Krāsošanai izmantojot sīpolu mizas, olas tajās nevāra. Tās vajag paturēt stundu istabas temperatūrā. Bet pa šo laiku novāra sīpolu mizas (aptuveni 50 minūtes). Olas nomazgā un ieliek traukā ar sīpolu mizām tā, lai ūdens un mizas noklātu olas. Ūdenim jāpievieno sāls, bet olas jāpagroza, lai tās nokrāsotos vienmērīgi. Jāvāra 10-12 minūtes. Kad olas ir atdzisušas, tās jānotīra un jāieziež ar eļļu.

Foto: Riga.lv

Protams, nevar iztikt arī bez kuličiem! Pagaidām tirgū to nav daudz. Pārdevēji saka, ka līdz piektdienai izvēle būs plašāka – būs daudz mājās ceptu izstrādājumu, jo kuličiem, tāpat kā maizei, ir svarīgi būt svaigiem. Jau rīt pārdošanā būs biezpiena pasha. Tiem, kuri to gatavo patstāvīgi, vajadzētu ieskatīties Gastronomijas paviljonā, kur var iegādāties gan mīklu, gan ēdamos dekorus, gan biezpiena masu cepšanai.

Foto: Riga.lv

Starp citu, Rīgas Centrāltirgus būs atvērts visas Lieldienu dienas no 19. līdz 22. aprīlim. Taču nedaudz tiks mainīti darba laiki. Ar darba laikiem var iepazīties šeit.

Piektdien, 19. aprīlī, jau no plkst. 8.00 Nēģu laukumā būs atvērts Lieldienu gadatirgus, kurā piedalīsies amatnieki un mājražotāji no visas Latvijas. Apmeklētāji varēs iegādāties zivju produkciju, mājas kūpinājumus, desas, mājās ceptu maizi, cepumus un citus gardumus. Tāpat Lieldienu tirdziņā būs iespēja iegādāties lina izstrādājumus, mājas sveces un ziepes, rotājumus, bižutēriju, koka izstrādājumus un citus rokdarbus. Apmeklētāji varēs palutināt sevi ar gardu šašliku, siltu uzbeku plovu vai kādu silto dzērienu.

Savukārt no plkst. 11.00 līdz 16.00 bērniem un ģimenēm būs iespēja piedalīties Lieldienu atrakcijās – koka olu izgatavošanā, smieklīgu karikatūru zīmēšanā, kā arī būs iespēja izgatavot saspraudes filca zaķu izskatā. Tāpat apmeklētājiem piedāvā piedalīties Lieldienu dekora darbnīcā, varēs piedalīties trauku un zaķu portretu krāsošanā. Kopā ripināsim Lieldienu olas un uzstādīsim Centrāltirgus rekordu Lieldienu olu kaujās! Lieldienu svinības turpināsies arī 20. aprīlī. Sīkāka programma pieejama šeit.