Ķirbju ēdienu receptes no LIVE RIGA šefpavāriem

8. Novembris, 2017

Par to, ka ķirbji ir neticami veselīgi, zina visi. Vēl tas ļoti priecē acis – spilgti oranžie skaistuļi rotā gan mazdārziņus, gan tirgus letes, gan pusdienu galdu. Bet par to, kā labāk to pagatavot, lai ne tikai iepriecinātu, bet arī pārsteigtu tuviniekus, pastāsta Rīgas restorānu – LIVE RIGA partneru – šefpavāri.


Ainārs Volodka, restorāna “Kolonāde. Mūsu stāsti…” šefpavārs mūsu lasītājiem piedāvā Ķirbju krēma brulē recepti.

Foto: publicitātes

Sastāvdaļas (8 porcijām): cukurs – 150 g., olu dzeltenumi – 160 g. (10 gab.), saldais krējums – 1 l., vaniļa – 1 pāksts, ķirbis – 200 g. (notīrīts), ogas pēc savas gaumes.

Pagatavošana:

Katliņā ielej saldo krējumu, pievieno rupji rīvētu ķirbi un vāra aptuveni 5 minūtes. Pēc tam masu sakuļ blenderī izkāš caur sietu – tai jākļūst viendabīgai un krēmīgai.

Olu dzeltenumus sakuļ traukā ar cukuru un uzkarsē ūdens peldē. Masu nedrīkst pārkarsēt, citādi veidosies kunkuļi.

Kad abas masas ir gatavas, tās jāsajauc vienā traukā un jāļauj sabiezēt ūdens peldē. Gatavo masu salej trauciņos un liek krāsnī uz 40 minūtēm 100 grādu temperatūrā.

Gatavo krēmu pārkaisa ar brūno cukuru un viegli apdedzina virsmu, lai veidotos karamelizēta kārtiņa. Pirms pasniegšanas izdekorē ar svaigām ogām vai vaniļas saldējumu.

Restorāna “Gutenberga Terases” šefpavārs Ēriks Livmanis pastāsta, kā pagatavot saldos Ķirbju kumosiņus

Sastāvdaļas: ķirbis – 500 g., iebiezināts piens – 50 ml., manna – ½ glāzes, olas – 3 gab., kanēlis – 1 standziņa., sviests, rīvmaize.

Pagatavošana:

Ķirbi notīra un samaļ blenderī, līdz izveidojas viendabīga masa. Visas sastāvdaļas, tostarp ķirbja masu rūpīgi samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Formu cepšanai ieziež ar sviestu un apkaisa ar rīvmaizi. Pēc tam masu ielej formā ne vairāk kā 2 cm slānī. Cep 180 grādos aptuveni 40 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns ļauj nedaudz atdzist. Pēc tam sagriež nelielos kubiņos un pasniedz.

Sarmīte Neimane, restorāna “Niklāvs” šefpavāre, mums ir sagatavojusi recepti – Ķirbju – apelsīnu želeja ar ingveru.

Iespējams, ka šis deserts nav ļoti vienkāršs, taču tas ir no dabīgiem produktiem.

Foto: publicitātes

Sastāvdaļas: ķirbju sula – 400 ml., apelsīnu sula – 350 ml., ingvers – 2 g. cukurs – 200 g., želatīns – 35 g.

Pagatavošana:

Izspiež sulu no ķirbjiem un apelsīniem. Smalki sarīvē ingveru, izspiež sulu un pievieno to ķirbju – apelsīnu sulai. Karsē aptuveni 80 grādos, lēni pievienojot cukuru un ļaujot tam izkust. Jau iepriekš sagatavotu, sabiezējušu želatīnu pievieno sulai. Maisījumu salej glāzītēs vai formiņās. Liek ledusskapī sacietēt. Var pasniegt ar vaniļas mērci.

Restorāna “International” šefpavārs Andrejs Šmatčenko dalās ar Medū karamelizēta ķirbja ar kanēli receptē.

Sastāvdaļas (4 personām): ķirbis – 800 g., medus – 100 g., rapšu eļļa – 50 g., kanēlis – 4 standziņas, kazas siers, svaigs timiāns, svaigs rozmarīns, valrieksti.

Pagatavošana:

Ķirbi sagriež lielos kubiņos bez sēklām un mizas. Marinē medu, rupjajā jūras sālī, zaļumos un rapšu eļļā 15 minūtes. Cep krāsnī 200 grādu temperatūrā ar kanēļa standziņām, līdz ķirbis ir gatavs. Izņemiet ķirbi no krāsns un salieciet trauciņos cepšanai bez zaļumiem. Pievienojiet kazas sieru, valriekstus un aplejiet ar medu, cepiet, līdz gatavs.

Savukārt Restorāna “KID*” šefpavārs Andrejs Pojarčenko mūs iemāca izcept samērā vienkāršu, turklāt ļoti garšīgu Ķirbju pīrāgu.

Foto: publicitātes

Sastāvdaļas: ķirbis (notīrīts) – 600 g., iebiezināts piens – 1 bundža, olas – 2 gab., manna – 100 g., vaniļa – 1 pāksts, citronu sula – 1 ēdamkarote., sviests – 60 g., dzērveņu sukādes, valrieksti, sāls.

Pagatavošana:

Ķirbi sagriež gabaliņos un sautē kastrolī ar nelielu daudzumu ūdens, līdz tas kļūst mīksts. Pēc tam ūdeni nokāš un ķirbi sakuļ ar mikseri vai blenderī. Pievieno iebiezināto pienu, samaisa, pievieno izkausētu sviestu, olas, cukuru, sāli, mannu un citronu sulu, rūpīgi samaisa. Pievieno sukādes un valriekstus, samaisa atkal. Cep aptuveni 40 minūtes. To, cik pīrāgs ir gatavs, ir iespējams pārbaudīt ar sērkociņu: ja, to iedurot pīrāgā, mīkla uz sērkociņa nepaliek, tad pīrāgs ir gatavs. Izņem no cepeškrāsns un ļauj atdzist. Pasniedz ar saldējumu vai dzērveņu sorbetu.


Apskatos no riga.lv iekļauti tikai restorāni, kafejnīcas un bāri, kas ir Live Riga un Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) partneri. Apskati netiek publicēti komerciāliem nolūkiem.