Kādi tomāti un gurķi tiek audzēti “Getliņu” siltumnīcās? (FOTO)

11. Aprīlis

Jo vairāk tuvojas pavasaris, jo vairāk savā uzturā vēlamies pievienot dārzeņus. Tomāti un gurķi, kurus audzē uzņēmums “Getliņi EKO”, veikalu plauktos nonāk tajā pašā dienā, kad tie noplūkti no siltumnīcās. Par to, kā tiek audzēti Rīgas tomāti un gurķi, portālam Riga.lv parādīja SIA “Getliņi EKO” siltumnīcās.  


Kā izgāztuvē sākts audzēt tomātus?

Atkritumu savākšanas poligons “Getliņi EKO” saimnieko ļoti saprātīgi. Atkritumi ir brīnišķīgs enerģijas avots. Tāpēc uzņēmumam ir savs enerģijas bloks, kas kā blakusproduktu izstrādā siltumenerģiju. Būtu muļķīgi šo dabas resursu neizmantot. Tā arī radusies ideja uzbūvēt siltumnīcas dārzeņu audzēšanai, izmantojot saražoto siltumenerģiju.

Foto: Riga.lv

Tā radusies mūsdienīgā “Getliņi EKO” siltumnīcas piebūve, kuras augstums ir 5,5 metri un kopējā platība - 11 412 kvadrātmetri, kuros iespējams izvietot līdz 25 000 tomātu stādu. Gada laikā “Getliņi EKO” novāc līdz 500 tonnām tomātu.

Ieejot siltumnīcā, tu uzreiz ienāc vasarā – šeit ir tik gaiši un silti, visapkārt ir milzīgi tomātu stādi, kas atgādina liānas un izdala patīkamu aromātu, visapkārt – dzelteni ziedi un lidinās īstas bites.

Stāda augustā, ražu novāc pēc diviem mēnešiem

Galvenā kultūra, kas tiek audzēta Getliņos, ir tomāti. Stādus uzņēmums iepērk Somijā. Augustā tiek ieviesti pusotru metru augsti stādi ar lieliem pumpuriem. Un pirmā raža ir gatava jau pēc diviem mēnešiem, oktobra vidū. Taču ar to viss vēl nebeidzas. Stādi dod augļus visu ziemu, pavasari un daļu vasaras. Sezona beidzas jūlija vidū. Mēneša laikā siltumnīcas tiek sagatavotas jauniem stādiem un cikls sākas no jauna.

Foto: Riga.lv

Siltumnīcās procesi ir datorizēti, uz jumta atrodas meteoroloģijas stacija, klimata kontrole un dārza smidzinātājs vai miglotājs. Ja mitruma līmenis samazinās, ieslēdzas miglotājs. Tā ir pilienveida apūdeņošanas sistēma, 15 kurā ik pa laikam kopā ar ūdeni stādiem tiek dotas arī 15 minerālvielas, kas atšķaidītas ļoti precīzā daudzumā.

Kāpēc tomātiem nepieciešams biezpiens?

Biezpienu tomāti neēd, taču, lai attīstītos, tiem arī nepieciešams kalcijs. Kalciju tomāti saņem dozētā veidā. Citiem vārdiem sakot, tāpat kā pārējās uzturvielas, kas sastopamas augsnē. Turklāt “ķīmija” izmantota netiek. Siltumnīcas ir aprīkotas ar klimata kontroles iekārtām, kas pēc tehnologu ievadītiem parametriem nodrošina tomātu audzēšanai nepieciešamo vidi. Tiek izmantots dažāda veida apgaismojums, taču temperatūra parasti ir +45 grādi. Zem tomātu stādu plauktiem ir cilindri – tās ir rekuperācijas iekārtas gaisa apmaiņai. Tādējādi pat tad, ja tiek izdalīts ļoti liels siltums, nav nepieciešamības atvērt logu, siltums tiek uzkrāts un tas netiek laists ārā. Tas ir svarīgi, jo tomātiem un gurķiem fotosintēzei ir nepieciešams ne tikai skābeklis, bet arī ogļskābā gāze. Virs “dobēm” stiepjas “full-LED” apgaismošanas sistēma, kas arī nodrošina veiksmīgu ražu.

Foto: Riga.lv

Vai “izgāztuves tomātus” ēst ir bīstami? Nē. Turklāt tomātiem ar izgāztuvi kopīgs ir tikai uzņēmums, kas ar tiem abiem nodarbojas. Gadījumā, ja domājat, ka tomāti aug atkritumu kalnos, informējam, ka stādi aug nevis augsnē, bet gan minerālvatē. Nē, tā nav vate, kas tiek izmantota būvniecībā. Vate tiek iegūta no bazalta šķiedras, kas iegūta Krētā. Un vēl: katrs stāds atrodas 70 centimetru augstumā no zemes. Tas ir, stādi ar zemi nekā nesaskaras un atkritumu kalnu tuvums tomātus nekā neietekmē. Arī siltumnīcas logi netiek atvērti.

Tomāti jebkurai gaumei

Ja apskata tomātu stādus, tie atgādina liānas. Lai gan siltumnīcas ir augstas – 5,5 metri no grīdas līdz griestiem, tomātu stādi ir vēl augstāki – tie izaug līdz 12 metru augstumam. Tāpēc stumbri ar laiku tiek savīti – tāpēc arī tie izskatās pēc liānām. Kopumā siltumnīcās aug 24 000 tomātu stādu. Nedēļā tiek iegūtas 12 tonnas ražas.

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Getliņos tiek audzētas četras tomātu šķirnes: Beorgange (dzeltenie), Haiku (lielie sarkanie tomāti), Amoroso (ķiršu tomāti) un Managua (ķekaru tomāti aveņu krāsā). Siltumnīcu darbinieki apstiprina, ka pie šīm šķirnēm viņi nav nonākuši uzreiz. Svarīga bijusi garša, lai, iekožot tomātā, tas nešķistu bezgaršīgs un lai tam nebūtu nepieciešams ne sāls, ne pipari.

Īstas bites un kaitēkļi

Šīs nelielās kastes, kas atrodas virs plantācijām, ir bišu stropi. Kāpēc mazie strādnieki dzīvo šādās neparastās kastēs, kas turklāt ir aromatizētas? Dzīve siltumnīcā atšķiras no dzīves brīvībā. Šeit ziemā dienasgaisma tiek sniegta 18 stundas. Kamēr ir gaisma, bites turpinās strādāt. Tāpēc, lai bites nenogurtu, viņām izveidota “darba diena” – no plkst. 9.00 līdz 14.00. Bites pulksteni nepazīst, tāpēc viņu vietā visu izlemj automātika. No rīta tās tiek izlaistas, lai uzsāktu darbu. Tās var atgriezties mājās, lai atpūstos, kad vien vēlas. Taču pēc divām stundām viena no mājiņas izejām tiek aizvērta. Un tad bite var ielidot mājiņā arī plkst. 16.00 vai vēlāk, taču atpakaļ izlidot nevarēs līdz rītam. Bez ziedputekšņiem, kukaiņi tiek baroti arī ar cukura sīrupu. Diemžēl bites dzīvo tikai trīs mēnešus, bet pēc tam tās aizmieg uz mūžu. 

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Siltumnīcās ir arī citi noderīgie kukaiņi. Tie ievesti tāpēc, lai cīnītos ar kaitēkļiem. Tā kā netiek izmantota ķīmija, nākas izmantot bioloģiskas metodes.

Lai platība tiktu izmantota lietderīgi, pie ieejas siltumnīcā izvietoti podi ar ziediem (mandevillas, kalibrahojas un lobēlijas).

Bez darba rokām neiztikt

Lai gan siltumnīcās daudz kas ir datorizēts, pietiek arī ar rokām veicamo darbu. Siltumnīcās tiek nodarbināti 12 cilvēki. Katram darbiniekam ir savas “dobes” un tomāti. Raža tiek novākta divas reizes nedēļā. Tā kā krūmi ir augsti, tiek izmantoti pacēlāji.

No kā ir atkarīga tomātu garša? Pirmkārt – no šķirnes, otrkārt – kā stāds tiek barots – minerālvielām nevajadzētu būt ne par daudz, ne par maz, treškārt – vai tomāts tiek novākts, kad tas ir pilnīgi gatavs. Un ceturtais – kādos apstākļos tomāti tiek piegādāti. Kā jau teicām, noslēpums slēpjas faktā, ka tomātiem patīk siltums. Un, ja tie nogatavojas, esot ceļā, un, ja tomāti tiek vesti sala laikā, to garša mainās.

Foto: Riga.lv

Tas ir viens no iemesliem, kāpēc Getliņu tomāti tiek tirgoti tikai Latvijā un, neskaitot savu veikalu, tikai dažos tirdzniecības centros. Nelielā veikaliņā, kas atrodas Getliņu poligona teritorijā, ražas dienās – pirmdienās un ceturtdienās – pieejami visu šķirņu tomāti (veikals atvērts no plkst. 11.00 līdz 19.00). Un vēl viens bieži uzdots jautājums: vai var ēst to tomātu mizu, uz kuras atrodas uzlīme? Kā skaidro darbinieki, ir svarīgi zināt, ka uzlīmes nav uz visiem tomātiem. Zīme ir nepieciešama, lai neviens netirgotu viltojumus. Turklāt tā nav parasta līme, bet gan pārtikas produktu līme un tā ir pilnīgi droša.

Foto: Riga.lv

Unikāls apgaismojums gurķiem

Un nedaudz par gurķiem: zaļie dārzeņi tiek audzēti tikai zem LED apgaismojuma. Sezona sākas reizē ar tomātiem, janvāra vidū siltumnīcu jau tīra un februārī stāda no jauna. Tagad sākusies otrā sezona. Un šī ir pirmā siltumnīca pasaulē, kurā tiek izmantots full-LED apgaismojums. Gurķi aug ātri, raža tiek novākta katru dienu. Gurķiem ir sava siltumnīca, kas atvērta 2017. gadā.

Sīkāku informāciju par tomātiem, gurķiem un ziediem lasiet www.getlini.lv.


Vai zinājāt, ka tomātus nekādā gadījumā nedrīkst uzglabāt ledusskapī? Ja tas tiek darīts, tie zaudē savu garšu. Tāpēc pat 3-4 stundas ilga pastaiga ar pirkumiem aukstā dienā var ietekmēt tomātu garšas kvalitāti. Un vēl tomāti no zara jānoņem pilnībā nogatavojušies. Arī pusgatavi tomāti, kas ilgu laiku pavada transportā zaudē savas garšas īpašības.

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv