Kā izvēlēties skābētus kāpostus Rīgas Centrāltirgū?

16. Februāris

Interesanti, vai starp rīdziniekiem atradīsies kaut viens cilvēks, kurš var iziet cauri Rīgas Centrāltirgus paviljonam, kurā tiek pārdoti marinēti dārzeņi, neko neiegādājoties? Tas taču nav iespējams! Aromāti ir neticami, izvēle milzīga. Bet vispirktākā prece rudens – ziemas periodā, protams, ir skābēti kāposti. Lūk, par tiem tad arī mēs pastāstīsim: kā tie nāk par labu, kā tos izvēlēties un kā pasniegt.


Ēdiena vēsture

Skābēti kāposti ir viens no vienkāršākajiem un veselīgākajiem produktiem, kas pazīstams jau no senseniem laikiem. Un kā jau jebkuram tradicionālajam ēdienam, arī tiem ir sava, kaut arī maza, tomēr vēsture. Tos labprāt gatavo un prot gatavot ne tikai pie mums – tie tiek uzskatīti par nacionālo ēdienu Vācijā, Baltkrievijā, Čehijā, Polijā un pat Ķīnā. Starp citu, Ķīnā kāposti tika izmantoti, lai nodrošinātu ar pārtiku Lielā Ķīnas mūra celtniekus vēl 3. gs. pirms mūsu ēras. No ķīniešu tradicionālās virtuves, kurā šī ēdiena pagatavošanai izmantoti Pekinas kāposti, tie pārņemti Korejā, bet pēc neilga laika tie parādījās arī rumāņu, bulgāru un čehu virtuvē.

Galu galā skābētus kāpostus iecienīja arī Latvijā, Krievijā un Baltkrievijā, kā arī Ukrainā. Un patiešām, ziemā mēs nebūt nevaram iztēloties mielastu bez šī ēdiena, kas mēdz būt garšvielām vai tādām piedevām kā dzērvenes, bagāts. Tieši tik ļoti vairāku gadsimtu laikā esam pie tā pieraduši.

Skābēto kāpostu sastāvs un pozitīvās īpašības

Skābētu kāpostu unikalitāte slēpjas tajā, ka ar vitamīnu un minerālvielu daudzumu tie vairākas reizes pārspēj svaigus galviņu kāpostus, no kuriem skābēti kāposti ir pagatavoti. Galvenais vitamīns, kas atrodams šajā ēdienā, ir C vitamīns, kas pazīstams kā spēcīgs antioksidants. Tāpat šādi kāposti satur B grupas vitamīnus un PP vitamīnu, kāliju, kalciju, cinku, selēnu, dzelzi, jodu, fosforu un nātriju.

Pateicoties pagatavošanas veidam, kas neprasa uzsildīšanu, visi vitamīni produktā saglabājas pilnā apmērā un nezaudē savas īpašības 8-10 mēnešus no skābētu kāpostu pagatavošanas. To sastāvā esošās šķiedrvielas veicina gremošanas procesu normalizēšanu, kāposti nāk par labu arī cilvēkiem, kuri sirgst ar sirds un asinsvadu, un nervu sistēmas slimībām. Turklāt tas ir atzīts līdzeklis cīņā pret avitaminozi.

Tiem, kuri ievēro diētu un cenšas notievēt, šis ēdiens ir ideāli piemērots, jo tajā ir maz kaloriju – ne vairāk kā 25 kilokalorijas 100 gramos.

Skābēti kāposti un jo īpaši to sula ir labi pazīstams līdzeklis pret paģirām un topošo māmiņu toksikozi. Pienskābe, kas veidojas fermentācijas procesā, ne tikai piešķir specifisku smaržu, bet ir arī lielisks konservants, kas neļauj veidoties slimības izraisošām baktērijām.

Tā kā skābētos kāpostos ir liels sāls daudzums, tos nevajadzētu uzturā lietot cilvēkiem ar vielmaiņas traucējumiem, tromboflebītu un noslieci uz pietūkumiem.

Kā izvēlēties skābētus kāpotus?

Veikalā to izdarīt ir samērā grūti, jo kāpostus nevar nogaršot. Savukārt kāpostu smarža un garša ir galvenie labas kvalitātes rādītāji. Tāpēc vislabāk pēc skābētiem kāpostiem doties uz tirgu.

Noteikti pasmaržojiet un nogaršojiet tos. Un vislabāk atrast savu pārdevēju, kas kāpostus audzē pats. Iesakām izvēlēties kāpostus no tovera, lai tos jums maisiņā ieliek atsevišķi. Agrāk iepakotus kāpostus iesakām neņemt – tie varētu izrādīties mīksti.

Pievērsiet uzmanību krāsai – īstiem skābētiem kāpostiem jābūt salmu zeltainā krāsā. Kāpostiem nevajag būt pelēkiem, tumši pleķi ir nepieņemami. Kāpostu sula, kas ir daļēji šķidra, daļēji gļotaina, ir normāls rādītājs un neliecina par nekvalitatīvu preci.

Pērkot kāpostus tirgū, pie nepazīstama pārdevēja, tos labāk nogaršot. Un jāpērk kāposti, kas ir kraukšķīgi. Ja kāposti ir cieti, bet nekraukšķ, tas nozīmē, ka tie ir apstrādāti ar verdošu ūdeni, lai tie nogatavotos ātrāk. Bet tādējādi tie ir zaudējuši vitamīnus. Jo lielākos gabalos sagriezti kāposti, jo vairāk tajos ir saglabājušies vitamīni.

Garšai jābūt skābeni sāļai, svaigai, bez pelējuma vai sasmakuma pazīmēm. Bieži vien kāpostus arī saldina, bet tā ir garšas priekšrocība, taču gatavošanai šādi kāposti piemēroti nebūs.

Nesakiet pārdevējam ka jums vajadzīgi kāposti soļankai vai skābu kāpostu zupai, jo tad jums varētu iedot mīkstus kāpostus ar komentāru, ka tie ir piemēroti gatavošanai. Pat zupām un sautējumiem labāk izvēlēties kraukšķīgus un garšīgus kāpostus.

Skābu kāpostu derīguma termiņš, ja tie ir iepakoti maisiņā, ir ne vairāk kā 6 diennaktis temperatūrā no -1 līdz +4 grādiem. Produktu var glabāt temperatūrā līdz +10 grādiem ne vairāk kā 2 diennaktis. Vislabākā tara to uzglabāšanai ir no koka. Stikla tarā vitamīni tiek saglabāti sliktāk. Savukārt no emaljētiem traukiem labāk atteikties vispār – tajos veselīgās vielas ilgi nesaglabājas.

Kā tos pasniegt?

Skābēti kāposti ir universāls produkts, kuru parasti izmanto sākotnējā veidā vai ar sajauktus ar saulespuķu eļļu (vai arī, ja jums garšo, tad ar aromātisku un nerafinētu eļļu) un sīpoliem. Pasniedzot tos, var pievienot arī ķimeņu vai diļļu sēklas, smaržīgos piparus, burkānus, lauru lapas vai dzērvenes. 

Kāposti ir labs variants garnējumam, jo īpaši pie treknas gaļas vai desas. Turklāt no skābiem kāpostiem var vārīt zupu, gatavot soļanku, pīrāgu pildījumu, tos var sautēt atsevišķi vai ar cūkgaļu, sēnēm. Bieži vien skābētus kāpostus izmanto, cepot meža gaļu un putna gaļu.


Rīgas Centrāltirgus darba laikus iespējams uzzināt šeit 

Informācija pircējiem pieejama šeit

Bet šeit atrodama informācija pārdevējiem