Kā izvēlēties mandarīnus Rīgas Centrāltirgū?

19. Decembris, 2017

To, pēc kādiem augļiem smaržo Ziemassvētki, varat jautāt jebkuram, bet atbilde būs viennozīmīga – mandarīniem. Spilgtiem, svinīgiem, gardiem un saldiem. Tie dāvā tuvojošos svētku noskaņu un garastāvokli. Noskaidrosim, kādi mandarīni ir vislabākie, kā izvēlēties kvalitatīvus augļus un kā tos pareizi uzglabāt mājās.


Mandarīnu labās īpašības

Jau izsenis austrumu dziednieki mandarīnus izmantojuši bronhiālās astmas, cingas, aptaukošanās un citu saslimšanu ārstēšanai. Šie augļi satur lielu devu C un D vitamīnu, kā arī asinsvadu sieniņas stiprinošo K vitamīnu. Tāpat šie augļi uzlabo redzes asumu, samazina cukura līmeni asinīs un mazina pietūkumu. Taču kuņģa un zarnu trakta slimību gadījumā no mandarīniem labāk atturēties.

Kādi mandarīni pastāv?

Pie mandarīniem patiesībā tiek pieskaitīta samērā liela grupa citrusaugu un to hibrīdu šķirņu. Lielākā daļa šķirņu pēc izmēriem ir mazākas kā apelsīni un satur mazāk organiskās skābes, bet tajos ir arī mazāk cukura un vairāk ūdens. Šķirnes atšķiras pēc augļa krāsas, kas ir no spilgti oranžas līdz sarkanai, kā arī pēc garšas niansēm, tā, vai auglī atrodamas sēklas, izmēra un tā, cik viegli augļus ir nomizot.

Vissaldākie mandarīni ir “Medus”, “Robinson”, “Karaliskie” un “Klementīni” (alžīriešu hibrīds, krustots ar apelsīnu), “Mineola” (mandarīna un greipfrūta hibrīds), Izraēlas un Marokas šķirnes. “Tangerine” ir nedaudz skābena garša. Abhāzu, turku un ķīniešu mandarīni atšķiras ar vieglu skābumu. Visvairāk sēkliņu ir turku mandarīnu šķirnē “Karaliskie”, savukārt “Klementīnos” sēkliņu nav vispār. Miza visiem mandarīniem galvenokārt ir dzelteni oranža, dažādās spilgtuma pakāpēs, savukārt šķirnes “Medus” augļi var būt zaļi, tāpat kā filipīniešu mandarīni. Šķirnēm “Sunburst”, “Mineola”, “Robinson” un “Tangor” ir oranži sarkanīga miza.

Vislielākie mandarīni ir “Tangelo” (greipfrūta hibrīds) un “Tangor”, kas pēc izmēriem atgādina apelsīnus, vismazākie ir “Klementīni”. Visvieglāk nomizojamie ir japāņu šķirne “Imperators”, abhāzu, turku, marokāņu, spāņu un japāņu mandarīni.

Kā izvēlēties mandarīnus?

Iepērkoties uzmanīgi apskatiet augli: pārbaudiet, lai tie nebūtu iepuvuši, sapelējuši vai saspiesti. Pieskaroties, mandarīnam vajadzētu būt elastīgam.

Cietie augļi ir sausi, savukārt mīkstos uzreiz var likt malā. Jo smagāks auglis, jo tas ir saldāks un sulīgāks.

Izvēloties pievērsiet uzmanību augļa formai: vienas šķirnes augļiem jābūt aptuveni vienādiem. Gatavam mandarīnam jābūt vienmērīgā nokrāsā. Jo gaišāki mandarīni, jo tie ir skābāki. Vissaldākajiem augļiem miza parasti ir iesarkana. Sula, kas izsmidzinās no mizas, to viegli saspiežot, ir gatavības un svaiguma rādītājs. Ja miza no augļa atdalās gandrīz vienā gabalā, tas nozīmē, ka mandarīns ir nogatavojies.

Kā uzglabāt mandarīnus?

Mandarīnu sezona sākas ar ziemas atnākšanu un turpinās līdz vasaras vidum, tāpēc dažādas mandarīnu šķirnes, ņemot vērā uzglabāšanas termiņu, pārdošanā ir sastopamas gandrīz visa gada garumā.

Mājās mandarīni vienmēr tiek apēsti samērā ātri. Taču daži vienkārši uzglabāšanas noteikumi var nākt talkā.

Mandarīnus mājās vajadzētu uzglabāt kastē, kas nodrošina gaisa piekļuvi augļiem. Ja tos glabā slēgtā polietilēna maisiņā, tajā uzkrāsies mitrums, kas ar laiku novedīs pie pūšanas un bojāšanās.

Optimāla būtu +4…+8 °С grādu temperatūra, gaisa mitrums – aptuveni 80%. Ievērojot šādus nosacījumus, mandarīnus šādos apstākļos mājās var uzglabāt pat vienu mēnesi.

Ja tos glabā istabas temperatūrā, uzglabāšanas periods būs ne ilgāks par nedēļu.  

Kas vēl jāzina par mandarīniem?

Baltais kātiņš starp mandarīna daiviņām, ko parasti izņem, nomizojot augli, ir bagāts ar glikozīdiem, kas stiprina sirdi.

Mandarīni satur īpašas vielas – fitoncīdus, kuri atbrīvo no depresijas un uzlabo garastāvokli.

Mandarīni nesatur nitrātus, kuri “baidās” no askorbīnskābes.

No mandarīniem tiek gatavoti salāti, sulas, kokteiļi, sukādes, ar tiem izdekorē desertus un konditorejas izstrādājumus. Šie augļi lieliski saskan ar gaļu, zivīm, jūras veltēm, graudaugiem, dārzeņiem, riekstiem un sieru.


Rīgas Centrāltirgus darba laikus iespējams uzzināt šeit 

Informācija pircējiem pieejama šeit

Bet šeit atrodama informācija pārdevējiem 

Paziņojums par mājaslapas www.riga.lv sīkdatnēm ar norādēm uz mājaslapas sadaļu par sīkdatnēm, to pielietojumu un piekrišanas / piekrišanas atsaukšanas norādēm