Kā izvēlēties arbūzus un melones Rīgas Centrāltirgū

5. Septembris

Neskatoties uz to, ka aiz loga jau ir septembris, tirgus un veikalu plauktos vēl aizvien var iegādāties sulīgus, nogatavojušos un gardus arbūzus un melones. Pastāstām, kā tos izvēlēties un uzglabāt. Un, protams, noskaidrojam, kā nopirkt pašus saldākos un ar ko šie augļi un ogas ir tik noderīgi veselībai.


Arbūza vēsture

Arbūzu vēsture stiepjas līdz pat XX gs. p.m.ē., pirmoreiz tie pieminēti dokumentos, kas veltīti Dienvidāfrikas cilšu dzīvei. Arī Senajā Ēģiptē atrodami pierādījumi par arbūzu lietošanu uzturā, Tutanhamona kapenēs ir atrastas labi saglabājušās mizas. Pastāvēja uzskats, ka arbūzi pilnīgi noteikti jādod līdzi mirušajiem, lai tie kalpotu kā pārtika aizkapa dzīvē.

Sastāvs un veselībai noderīgās īpašības

Arbūzu sastāvs ir visnotaļ iespaidīgs: tajos atrodami gan vitamīni А, В1, В2, В6, В9, С, Е, Н un РР, gan kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors un nātrijs. Šķiedrvielas, ko šīs ogas satur, veicina vielmaiņas normalizēšanos, fruktoze padara šo augli par lielisku variantu cilvēkiem, kuri cieš no diabēta. Pateicoties arbūzu spēcīgajām urīndzenošajām un attīrošajām īpašībām, īpaši neiespringstot, ir iespējams atbrīvoties no smilšu graudiņiem un akmeņiem nierēs. Tāpat arbūza lietošana uzturā var pazemināt holesterīna līmeni asinīs un nostiprināt organismu kopumā.

Kā izvēlēties arbūzu?

Pats galvenais – nekādā gadījumā neiegādājieties arbūzus vai melones ceļmalās. Šīs ogas kā sūklis uzsūc sevī visu, ko vien iespējams uzsūkt. Tā rezultātā jūs uzņemtu ne tikai vitamīnus, bet arī oglekļa monoksīdu, sēra oksīdu, slāpekļa oksīdu, svina organiskos savienojumus, un daudz ko citu. Tāpat nevajadzētu iegādāties ieplaisājušus un saspiestus arbūzus un melones. Tas pats attiecas uz arbūziem un melonēm, kas pārgriezti uz pusēm vai sagriezti šķēlēs – pārbaudīt naža un pārdevēja roku tīrību nav iespējams. Tā paša iemesla dēļ nevajadzētu palūgt nogriezt gabaliņu mīkstuma, lai nogaršotu pirms iegādāšanās.

Lūk, galvenās 7 garda arbūza pazīmes: tas kraukšķ, ja saspiežat to; pieklauvējot, dzirdama doba skaņa; nav griezuma un plaisu pazīmju; uz tā sāna ir vidēja izmēra dzeltens plankums; miza ir spīdīga, bez matēta pārklājuma; mizas krāsa ir skaidra un spilgta.

Kā uzglabāt arbūzu?

Svaigu arbūzu var uzglabāt līdz pat trīs mēnešiem, taču šādai uzglabāšanai labāk piemērotas būs šķirnes ar biezu mizu. Arbūzus uzglabājot nedrīkst novietot uz cietas virsmas – tie jānovieto uz mīkstas pamatnes: salmiem, smiltīm, zāģu skaidām.

Sagrieztu arbūzu var glabāt līdz pat divām diennaktīm un tikai aukstumā: ledusskapī vai pagrabā, kur temperatūra ir zemāka par 10 grādiem. Turklāt arbūzs jānovieto ar griezumu uz leju.


Meloņu vēsture

Melones cilvēcei pazīstamas kopš Senās Ēģiptes laikiem, kaut gan par to izcelsmes vietu tiek uzskatīta Senā Indija, kur arī sācies to kultivēšanas process. Meloņu izplatība Vidusāzijā un islāma valstīs ir saistīta ar to pieejamību – gavēņa laikā melones bija galvenais uzturā lietojamais produkts. 

Sastāvs un veselībai noderīgās īpašības

Tiek uzskatīts, ka visgardākā un veselīgākā ir melone “Torpēda”. Šī šķirne atzīta par līderi pēc vitamīnu, minerālvielu un citu svarīgu mikroelementu daudzuma. Turklāt šī šķirne arī ir vissaldākā un aromātiskākā.

Melones ir ne tikai gardas, bet arī ļoti veselīgas. To sastāvā ir vitamīni А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, Н un РР, kā arī organismam nepieciešamās minerālvielas: kālijs, kalcijs, magnijs, cinks, varš un mangāns, dzelzs, hlors un sērs, jods, fluors, fosfors un nātrijs.

Meloņu lietošana uzturā nāk par labu saaukstēšanās profilaksei un stiprina imūnsistēmu.

Jau izsenis ir pamanītas meloņu antistresa īpašības: to smaržīgais, sulīgais mīkstums uzlabo garastāvokli, lieliski cīnās ar bezmiegu un nemieru. Tāpat auglis satur folskābi, pateicoties kurai melones visnotaļ pozitīvi ietekmē asinsriti un pazemina “sliktā” holesterīna līmeni asinīs.

Kā izvēlēties meloni?

Galvenais melones labas garšas un brieduma kritērijs ir spēcīgais aromāts, kam vajadzētu būt jūtamam cauri mizai. Melone noteikti jāpaņem rokās, lai saprastu, ka tā ir smaga un nobriedusi. Pieklauvējot pie mizas, kurai nevajadzētu būt nekādiem bojājumiem, ir jādzird dobja skaņa. Šāda melone priecēs ar savu sulīgumu un saldo mīkstumu, un to varēs ilgāk uzglabāt.

Kā uzglabāt meloni?

Sagrieztu meloni ledusskapī var turēt ne ilgāk kā trīs diennaktis. Tam labāk augli apsegt ar pārtikas plēvi vai ievietot gabaliņus traukā ar vāku. Savukārt saldētā veidā melone var glabāties gandrīz gadu. 


Rīgas Centrāltirgus darba laikus iespējams uzzināt šeit 

Informācija pircējiem pieejama šeit

Bet šeit atrodama informācija pārdevējiem