Iepirkšanās Centrāltirgū: izvēlamies sēnes

21. Augusts

Augustu uzskata par bagātāko sēņu mēnesi. Tā otrajā pusē vispār iestājas visīstākā sēņu paradīze. Kādas tik neieraudzīsi uz letes! Celmenes, baravikas, rudmieses, gailenes, bērzlapes, vilnīšus, samtbekas, apšu bekas... Un mums, protams, ir svarīgi noskaidrot – kas tajās veselīgs, kā pareizi tās izvēlēties un kā uzglabāt.


Izcelšanās vēsture

Vairums pasaules zinātnieku uzskata, ka uzreiz pēc dzīvības rašanās uz mūsu planētas tā sadalījās trijos galvenajos virzienos – tā saucamajās impērijās. Pirms vairāk nekā miljarda gadu viena no tām atdalījās, izveidojot augu, dzīvnieku un sēņu valsti. 

Kopš seniem laikiem sēnes ir bijušas vērtīgs pārtikas produkts, ko sievietes un bērni gatavoja lielos daudzumos un kas mednieku un zemkopju kopienām ļāva pārdzīvot bargo un pārtikas ziņā trūcīgo ziemu.  

Līdz ar kristietības ienākšanu sēnes kļuva par pilnvērtīgu gaļas aizstājēju gavēņa laikā. Visos laikos meža un lauku sēnes glāba cilvēkus kara vai neražas gados. Interesanti, ka vēl pirms kādiem 300-400 gadiem mūsu senči lasīja tikai baltās sēnes, krimildes un rudmieses.   

Sēņu sastāvs un veselīgās īpašības

Dietologi bieži vien dēvē sēnes par „meža gaļu”, jo tās satur daudz olbaltumvielu. Īpaši daudz to ir žāvētās sēnēs. Visvērtīgākās vielas sēņu sastāvā ir beta glikāni. Tiem piemīt visnotaļ labvēlīga iedarbība uz cilvēka imūnsistēmu.

Būtiska ir arī tādu svarīgu elementu kā olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, vitamīni, minerālsāļi un mikroelementu – kālija, kalcija, fosfora, dzelzs, sēra, joda un citu klātbūtne. Praktiski visu sugu sēnēs ir sastopami В1, В2, С, D un РР vitamīni. Piemēram, В1 vitamīna sēnēs ir tikpat, cik graudaugos un liellopu aknās. Sēnes pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas darbību, nostiprina miokardu, ir profilaktisks līdzeklis sirds slimību novēršanai, izvada no asinīm kaitīgo holesterīnu. 

Piedevām sēņu pamatā ir ūdens, kas veido teju 90% no to satura un padara sēnes par diētisku produktu ar zemu kaloriju daudzumu.

Tomēr jāatceras arī par to, ka dažu sugu sēnes kategoriski nedrīkst lietot pārtikā, tās ir indīgas un ārkārtīgi bīstamas cilvēka veselībai.

Ja jūs nepārzināt visas sēņu sugas, tad nelasiet tās patstāvīgi. Saindēties var ne tikai ar neēdamajām sēnēm – tikpat lielu kaitējumu organismam var nodarīt vecas, sastāvējušās, tārpainas sēnes.

Kā izvēlēties sēnes

Daudziem garšo sēnes, taču ne visi zina, kā pareizi noteikt to kvalitāti. Nevajag pirkt sēnes apšaubāmās un nedrošās vietās, piemēram, ceļmalās.

Sēnēm ir jānāk no ekoloģiski tīrām vietām, jo tās ļoti labi uzsūc kaitīgās vielas.   

Izvēloties sēnes, izvairieties no tādām, kas ir sačokurojušās, ar pelējumu un citiem aizdomīgiem uzslāņojumiem. Kopumā sēnei ir jābūt caurspīdīgai un gludai, bez mehāniskiem bojājumiem. Iekšpusei jābūt sausai un viendabīgai. Ļenganums signalizē par pūšanas procesa sākšanos. Pārbaudiet, vai kātiņš labi pieguļ cepurītei – pretējā gadījumā sēne nebūs svaiga. Noteikti paostiet: bojātu sēni jūs uzreiz atšķirsiet pēc raksturīgās smakas.

Vienmēr dodiet priekšroku jaunākām sēnēm. Sēnes vecumu var noteikt pēc cepurītes lieluma un formas (vecām sēnēm tā izplešas), plātnītes (jaunām sēnēm tā ir aizvērta), plēvītes veseluma, ja tāda ir, kā arī pēc krāsas un konsistences – katrai sugai ir savas īpatnības, un ar tām, kas piemīt jūsu iemīļotajām sēņu sugām, derētu iepazīties jau iepriekš.  

Kā glabāt sēnes

Istabas temperatūrā svaigi salasītas sēnes glabājas ļoti īsu laiku – pusi dienas, augstākais, diennakti. Tās vajag pēc iespējas ātrāk apstrādāt un atdzesēt. Ledusskapī (0-6 grādu temperatūrā) glabāšanas laiks pagarinās līdz dažām diennaktīm.

Pastāv likumsakarība: stobriņu sēnes glabājas sliktāk nekā lapiņu sēnes. Neaizmirstiet, ka nopirktās sēnes jau kādu laiku ir glabājušās pie pārdevēja. 

Sēņu apstrāde gatavošanai ietver šķirošanu, susināšanu (vai apslaucīšanu), attīrīšanu no atkritumiem un zemes, mazgāšanu un mērcēšanu sālsūdenī. Toties pirms glabāšanas gan nekad tās nemazgājiet. 

Svaigas sēnes var labi uzglabāt, ja tās ietin papīrā, vai arī tās var ievietot slēgtā traukā. Iesakām ilgi neglabāt svaigas sēnes plastmasas maisiņos, jo rezultātā var izveidoties mitrums, kas ļoti ātri sabojās produktu.

Sēnes var arī sasaldēt. Glabāšanas laiks mīnus 18 grādu temperatūrā ir aptuveni gads. Nelielā aukstumā glabāšanas laiks būs ievērojami īsāks – līdz 2 mēnešiem. Sēnes vajag glabāt atsevišķi no citiem pārtikas produktiem. Labākā tara un iesaiņojums sasaldētu sēņu uzglabāšanai ir plastmasas maisiņš, kas ievietots stingrā traukā, vai vakuuma iepakojums.

Lasiet arī: 

Sēņošanas prieki: kur rīdziniekiem doties sēņot?

Sēnes Rīgā: kur tās iegādāties vai salasīt pašam?