Holandes siers un ne tikai: kādus interesantus sierus var iegādāties Rīgas Centrāltirgū?

3. Oktobris

Patiesībā par mazo siera veikaliņu Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā mēs jau reiz rakstījām. Taču toreiz pastāstījām par sieru sortimentu. Tagad par to rakstām detalizētāk.


“Siera karaļi” – tieši tik “pieticīgi” un gaumīgi nosaukts stends, kas pircējus priecē jau piecus gadus, un tajā iespējams iegādāties no Holandes importētus produktus. Piecu gadu laikā sieru izvēle ir nemainīgi liela, taču vienmēr ir mainīga. Ir mainījušās klientu vēlmes, parādījušies jauni produkti un atsevišķas siera šķirnes ražotas vairs netiek.

Foto: Riga.lv

Bet mēs pat nesāksim ar sieriem. Bet gan ar… īstiem itāļu balzamiko krēmiem. Atšķirībā no balzametiķa, krēmam ir biezāka struktūra un maigāka garša. Veikalā iespējams atrast četru veidu krēmus: brūkleņu, granātābolu, mango un dateļu-persiku. Krēmi ir ideāli piemēroti gaļai kā arī kā piedeva salātiem un marinādēm. Galvenais, ka visus veidus var nogaršot uz vietas, lai būtu vieglāk izvēlēties. 

Foto: Riga.lv

Trīs džemu veidi: ingvera, dateļu un granātābolu. Un tam jau ir tiešāka saikne ar sieru. Pasniegt sierus ar īstu džemu ir ne tikai ļoti izsmalcināti, bet arī garšīgi. Ingvera džems ir pikantāks, granātābolu – saldskābs, savukārt dateļu džems ir klasiskais, saldais variants siera plates piedevai.  

Foto: Riga.lv

Šeit nopērkamas arī mērces. Piemēram, sinepju – medus mērce ar sinepju sēklām un dillēm, kas ideāli saskan ar jebkuru siera veidu un ir piemērota kā piedeva salātiem, sviestmaizēm un mājas picai.

Foto: Riga.lv

Tiem, kuriem patīk tā saucamais “zaļumu sviests”, nopērkama piedeva parastajam sviestam. Zaļumi, ķiploks, sāls un garšvielas tiek sajaukti ar sviestu, kas ir istabas temperatūrā, kā rezultātā tiek iegūta īsta delikatese.

Foto: Riga.lv

Brusketa jāizšķīdina nelielā daudzumā olīveļļas un ūdens. Tad tā kļūst krēmīga un ir lieliski piemērota maizei, galetēm vai sausiņiem.

Savukārt attēlā redzamie spilgtie un skaistie sieri ne tikai izskatās brīnišķīgi, bet arī garšo lieliski. Zaļais siers ar baziliku un sierāboliņa sēklām. Raibais – no kazas un govs siera, kuram pievienots čili pipars un halapenjo. Turklāt dedzinošais piparu asums sajaucas ar kazas pienu un garša padodas ļoti delikāta. 

Foto: Riga.lv

Melnais siers – lakrica (sēpijas tinte) un citruss – laims un citrons. Šim siers ir bagātīgi apveltīts gan ar interesantu krāsu, gan D3 vitamīnu. 

Foto: Riga.lv

Sarkanbaltais siers satur šambalu. Šambala ir dažādu veidu čili piparu maisījums. Tāpēc siers ir gan pikants, gan ļoti krāsains.

Zilais siers savu toni ieguvis no lavandas sēklām un ES valstīs atļautajām krāsvielām.

Foto: Riga.lv

Pievērsiet uzmanību sērijas “Bunker” cietajiem sieriem – tie tiek izturēti bijušajos kara bunkuros no pusgada līdz diviem gadiem. Tieši šādā neparastā vietā gaisa temperatūra nemainīgi ir +15 grādu, kas ļauj sieram iegūt neparastu riekstu piegaršu.

Foto: Riga.lv

Un īstiem estētiem un gardēžiem – siers ar melnajām trifelēm. Nešausminieties par cenu kilogramā, ņemiet 100 gramus, tie ir īsti garšas kārpiņu svētki! Goda vārds! Pats galvenais, kas jāatzīmē, šeit iespējams atrast sieru, kas nesatur laktozi. Piemēram “Beemster” markas sieru. Šeit neviens produkts nesatur E-vielas, palmu eļļu vai piena pulveri, tāpēc visi produkti ir piemēroti pat maziem bērniem. 

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv