Gavēņa ēdienkarte: Rīgas restorānu šefpavāru ēdienu receptes

23. Februāris

14. februārī katoļiem un 19. februārī pareizticīgajiem sākās Lielais gavēnis, kas ilgst ne vienu vien nedēļu. Un kaut gan, protams, galvenokārt šīs dienas ir veltītas garīgajam, daudzi šajās dienās savā ēdienkartē cenšas ievērot gavēņa noteikumus. Un lai ēdienkarte nekļūtu vienveidīga, būtu veselīga un garšīga, restorānu – Live Rīga partneru – šefpavāri dalās ar interesantu ēdienu receptēm.


Pastinaku un ziedkāpostu zupa no “Restorāns 3” šefpavāra Jura Dukaļska

Sastāvdaļas: olīveļļa – 1 ēdamkarote, ziedkāposti – 1 gab., pastinaki – 3 gab., sīpoli – 2 gab., malts koriandrs – 1 tējkarote, kurkuma – ½ tējkarotes, ķiploks – 3 daiviņas, 1 citrona sula un miza, dārzeņu buljons – 1 l., nedaudz sasmalcinātu lazdu riekstu.

Pagatavošana: vidēja izmēra katlā uzkarsē eļļu, pievieno sagrieztos ziedkāpostus un pastinakus, kā arī sasmalcinātus sīpolus. Tvaicē 10-15 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti.

Pievieno koriandru, kurkumu un sasmalcinātus ķiplokus. Gatavo vēl 5 minūtes, regulāri samaisot. Pēc tam pievieno citronu sulu un sarīvētu mizu. Visu aplej ar buljonu un vāra 25-30 minūtes.

Gatavo zupu ielej blenderī un sakuļ līdz viendabīgai masai. Pirms pasniegšanas apkaisa ar sasmalcinātiem lazdu riekstiem.

Pupiņu – asafetīdas burgers ar lapu salātiem no restorāna “Melnā Bite” šefpavāres Ineses Roves

Foto: publicitātes

Sastāvdaļas: burkānu maizei: milti – 700 g., raugs – 6 g., burkāni – 450 g., cukurs – 11 g., sāls – 22 g., dilles – 3 g., ūdens – 225 ml. Kotletei: pupiņas – 150 g., kartupeļi – 120 g., asafetīda – 2 g., milti – 30 g., sāls pēc garšas, zaļumi pēc paša izvēles. Tomāti, lapu salāti, sarkanais sīpols, salātu mikss.  

Pagatavošana: Raugu sajauc ar siltu ūdeni un cukuru, noliek malā. Sarīvē burkānus un sagriež dilles. Atsevišķā traukā sajauc miltus, burkānus, dilles, pēc tam pievieno sāli un raugu. Visu sajauc, līdz tiek iegūta viendabīga masa. Atstājiet siltumā, lai mīkla paceltos. Lai mīkla neizžūtu, nokaisiet to ar miltiem vai apklājiet ar dvieli. Mīklu, kas ir pacēlusies, izmīca un sadala burgeru maizītēm, atstāj, lai tā paceļas vēl.  Cep cepeškrāsnī 10-15 minūtes 180 grādu temperatūrā.

Pupiņas iemērc ūdenī uz pāris stundām, liek tās vārīties, pievieno sāli. Atsevišķi novāra kartupeļus. Gatavos dārzeņus sajauc kopā, pievieno asafetīdu, miltus un zaļumus. Izveido divas kotletes, apcep tās uz pannas no abām pusēm, līdz tās ir gatavas.  

Liek kopā burgeru: burkānu maizītes un gatavās kotletes. Starp kotletēm ieliek tomāta un sarkanā sīpola šķēlītes, salātlapas. Burgeru pasniedz ar salātu miksu. 

Salāti ar kuskusu un ceptiem dārzeņiem no restorāna “EQUUS” šefpavāra Sergeja Jaramišjana

Sastāvdaļas: kuskuss – 50 g., olīveļļa – 10 g., cukīni – 20 g., baklažāns – 20 g., paprika – dzeltenā un sarkanā – 10 g., halapenjo pipars – 4 g., zaļumi – 4 g., lapu salāti – 5 g., sāls pēc garšas. Apelsīnu mērcei: apelsīni – 2 gab., sinepju graudiņi – 40 g., kļavu sīrups – 30 g., laims – 1 gab., dilles – 30 g.

Pagatavošana: Kuskusu novāra, līdz tas ir gatavs un sajauc ar cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem, zaļumiem un salātiem, apkaisa ar sāli.

Apelsīnu un laimu nomizo, pievieno sinepes, dilles un kļavu sīrupu, sajauc blenderī, līdz tiek iegūta viendabīga masa. Pievieno gatavajiem salātiem apelsīnu sulu.

Vēl viens gavēņa ēdiens no Sergeja Jaramišjana – Topinambūra ragū ar āboliem un burkāniem, un trīs graudu pārslu putru

Sastāvdaļas: grūbu putra – 40 g., bulgurs – 40 g., griķu putra – 40 g., āboli – 20 g., topinambūrs – 30 g., burkāni – 20 g., sāls – 5 g., augu eļļa – 4 g., olīveļļa – 1 g., ķiploks - 2 g., sīpols – 5 g., dārzeņu buljons – 50 g.

Pagatavošana: Novāra putras, pievieno sāli un olīveļļu. Notīra topinambūru, ābolus apcep, burkānus nomizo un sagriež kubiņos, sīpolus un ķiplokus sasmalcina. Dārzeņus pievieno buljonam un augu eļļai, vāra, līdz tie ir gatavi. Ragū pasniedz ar trīs dažādām putrām. Labu apetīti!

Salāti ar tofu, mango, vīģēm un sezama mērci no restorāna “COD” šefpavāres Kristīnes Čirikala

Foto: publicitātes

Sastāvdaļas (2 personām):

  • Frisē salātu lapas (vai jebkuri citi salāti, kas pieejami sezonā) – 60 g.
  • ķiršu tomāti – 6 gab.
  • mango - ½ gab.
  • vīģes – 1 gab.
  • redīss – 1 gab.
  • tofu – 120 g.
  • marinēts sīpols*
  • sezama mērce**

* Marinētam sīpolam:

  • sīpols – 1 gab.
  • ponzu mērce – 100 ml.

** Sezama mērcei

  • 50 g. sezama pastas
  • 15 g. sojas mērces
  • 7 g. brūnā cukura
  • 50 g. mirina (rīsu vīna)
  • 10 g. rīsu etiķa
  • 12 g. ingvera sulas

Pagatavošana: Marinēta sīpola pagatavošana: Sagriež sīpolu plānos gredzenos un novāra verdošā ūdenī apmēram 2 minūtes. Pēc tam ļauj atdzist. Pārlej ar ponzu mērci un atstāj 4 stundas.

Sezama mērces pagatavošana: Samaisa visas sastāvdaļas, līdz tiek iegūta viendabīga masa.

Tofu sagriež kubiņos un apcep uz pannas, līdz tiek iegūta zeltaina garoziņa. Ķiršu tomātus sagriež uz pusēm. Vīģi sagriež šķēlītēs un redīsu – plānos aplīšos. Visas sastāvdaļas izvieto uz salātu lapām un pārlej ar sezama mērci.


Riga.lv apskatos iekļauti tikai restorāni, kafejnīcas un bāri, kas ir Live Riga un Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) partneri. Apskati netiek publicēti komerciāliem nolūkiem.