Gatavojamies Jaunajam gadam: svētku ēdienu receptes no Rīgas šefpavāriem

27. Decembris, 2018

Lai kur jūs arī neplānotu svinēt svētkus, šajās dienās jums noteikti gribēsies apmeklēt ne tikai spilgtas un trokšņainas ballītes, bet arī vienkārši mājās pavadīt laiku pie galda ar tuviniekiem. Kad zem eglītes ikviens sev atradīs dāvanu, pie galda ikviens sev varēs atrast ko ļoti gardu, neparastu un skaisti pasniegtu. Bet, lai mājās pagatavotu izsmalcinātus ēdienus, piedāvājam jums receptes no Rīgas restorānu, Live Riga dalībnieku, šefpavāriem.


Svētku pelmeņi ar garneļu pildījumu

no restorāna “Aqua Luna restaurant & bar” šefpavāres Madaras Bataragas

Foto: publicitātes

Sastāvdaļas: pelmeņu mīklai: olas (dzeltenums) – 1 gab., krējums – 100 g., milti – 250 g., sāls – 5 g. Pildījumam: garneļu astes (izmērs – aptuveni 16/20) – 500 g., (Tīra gaļas masa – 350 g.), citronu sula – 5 g., piens – 25 ml., maize grauzdēšanai – 1 šķēle bez garozas, ingvera sula – 4 g., ķiploks – 3 g., šķipsniņa sāls un piparu, olas dzeltenums – 1 gab., timiāns – 1 zariņš, pētersīļi – sasmalcināti – 5 g.

Pagatavošana:

  • Gatavojam mīklu. Olas dzeltenumu sajauc ar krējumu, pievieno sāli un pakāpeniski pievieno miltus, mīklu samaisa līdz viendabīgai masai.
  • Gatavojam pelmeņu pildījumu. Pusi garneļu var smalki sagriezt, līdz veidojas tartars, otru pusi var samalt gaļas mašīnā. Maizi izmērcē pienā. Sagrieztās garneles sajauc ar piedevām, sulām, maizi un pievieno samaltās garneles.
  • Veidojam pelmeņus. Izrullē mīklu. Ar formiņu vai glāzes palīdzību mīklā izgriež aptuveni 7 centimetru lielus apļus, vidū ieliekam pildījumu, salipinām malas.
  • Pelmeņus var vārīt uzreiz, var arī sasaldēt. Vislabāk pelmeņus vārīt gaļas vai zivju buljonā, aptuveni 100 grādos. Pelmeņi ir gatavi, kad tie uzpeld un pavārās vēl aptuveni 3 minūtes. Pasniedzam ar krējumu, ikriem un sojas mērci.

Pīles fileja uz grila ar pelēkajiem zirņiem, cidoniju mūsu un sojas pupiņām

no restorāna “Equus” šefpavāra Sergeja Jaramišjana

Foto: publicitātes

Sastāvdaļas (1 porcijai). Cidoniju musam: cidonijas – 40 g., cukurs – 5 g., fenheļi – 60 g. Zirņiem: pelēkie zirņi (diennakti izmērcē ūdenī un novāra) – 1 kg., burkāni – 300 g., selerija – 400 g., sīpoli – 150 g., ķiploki – 20 g., cukurs – 25 g., baltvīns – 50 ml., augu eļļa – 20 ml., sviests – 150 g.

Ēdienam: cidoniju muss – 90 g., pīles fileja – 250 g., pelēkie zirņi – 200 g., sojas pupiņas – 30 g., šķipsniņa sāls, sviests – 20 g., kļavu sīrups – 40 ml.

Pagatavošana:

  • Cidoniju biezenim visas sastāvdaļas apcep un sautē, pievieno saldo krējumu, sagaida, kad viss sāk vārīties. Atdzesē līdz 60 grādiem, pievieno sviestu un sakuļ blenderī, līdz tiek iegūta viendabīga masa, izkāš caur sietu, pievieno nepieciešamās garšvielas pēc garšas.
  • Pīles fileju apcep uz grila vai grila pannas.
  • Visus dārzeņus sagriež nelielos gabaliņos un apcep sviestā, līdz tie ir gatavi un pievieno pelēkos zirņus, sāli un piparus.

Svētku pudiņš

no restorāna “Boulevard 33” šefpavāra Mihaila Radziņa

Sastāvdaļas (2 porcijām): milti – 225 g., cepamais pulveris – 1 tējkarote, baltmaizes grauzdiņi – 225 g., cepamais margarīns – 225 g., mandeļu milti – 100 g., Muskovado cukurs – 500 g., Ziemassvētku garšvielas – 1 tējkarote, malts muskatrieksts – ½ tējkarotes, kanēlis – ½ tējkarotes, tumšās plūmes – 175 g., burkāni – 175 g., rozīņu un dzērveņu maisījums – 750 g., sukādes (smalki sagrieztas) – 50 g., āboli (nomizoti un sagriezti lielos gabalos) – 2 gab., 1 apelsīna sula un miza, 1 citrona sula un miza, 5 olas, tumšais rums – 100-150 ml., tumšais cukura sīrups – 4 ēdamkarotes, gaišais cukura sīrups – 4 ēdamkarotes, tumšais alus – 300 ml.

Pagatavošana:

  • Sajauc sausās sastāvdaļas, pievieno cukuru, garšvielas, rozīnes, sukādes. Sasmalcina plūmes, sarīvē burkānu, pievieno maisījumam.
  • Pievieno apelsīna un citrona sulu un mizas, olas, cukura sīrupus, rumu un alu. Maisījumu uz diennakti atstāj ledusskapī. Ideālajā variantā to būtu turēt ledusskapī visu nedēļu, bet ar 24 stundām ir pietiekami.
  • Ievieto maisījumu kēksa formā, noklāj ar cepamo papīru. Formu ievieto cepešpannā un ielej pannā ūdeni. Cep 150 grādu temperatūrā 4-6 stundas.

Kūka “Pavlova” ar krēmu, svaigām ogām un marinētiem kumkvatiem

no restorāna “Piramīda” šefpavāra Artūra Bruča

Foto: publicitātes

Sastāvdaļas (6 porcijām). Bezē: olas (baltumi) – 4 gab., cukurs – 200 g. Krēmam: saldais krējums – 150 g., Mascarpone – 100 g., cukurs – 50 g., karameļu liķieris – 20 ml., ogas (zemenes, avenes, lācenes, jāņogas) – 20 g. Marinētiem kumkvatiem: kumkvati – 100 g., cukurs – 100 g., ūdens – 200 ml., garšvielas – anīss, kanēlis, krustnagliņas, piparu maisījums.

Pagatavošana:

  • Pagatavo bezē. Ar mikseri sakuļ olu baltumus (iepriekš atdzesētus), līdz iegūst stingras putas, pakāpeniski pievieno cukuru. Kad masa ir gatava, to ieliek konditorejas maisiņā. Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru un iespiež masu apaļā formā (ar aptuveni 5 cm lielu diametru. Cepeškrāsni uzsilda līdz 90 grādu temperatūrai, cep bezē aptuveni 2 stundas. Pēc tam izņem no krāsns un atdzesē.
  • Krēms. Sakuļ saldo krējumu, pievieno Mascarpone, cukuru un karameļu liķieri.
  • Marinēti kumkvati. Sagriež kumkvatus nelielos aplīšos. Sīrupam uzvāra ūdeni, pievieno cukuru un garšvielas. Pievieno kumkvatus un nedaudz pavāra. Ļauj sīrupam atdzist.
  • Pasniegšana. Pamatā liekā bezē, pēc tam liek krēmu, izrotā ar svaigām ogām un marinētiem kumkvatiem.