Degustācija: kā tiek baroti bērni Rīgas skolās un bērnudārzos? (FOTO)

4. Oktobris

Jaunais mācību gads sācies jau ar divām izmaiņām, kas saistītas ar ēdināšanu skolās un bērnudārzos. Pirmkārt, mainīts ēdienu kaloriju daudzums. Otrkārt, Rīgas skolās tagad brīvpusdienas tiek piešķirtas visiem bērniem no pirmās līdz 12. klasei. Taču saistībā ar bezmaksas “mazkaloriju ” ēdināšanu parādījusies pretrunīga informācija. Rīga.lv žurnālisti bez iepriekšējas pabrīdināšanas apmeklēja vairākas mācību iestādes dažādās pilsētas apkaimēs un veica degustāciju, lai personīgi uzzinātu, kā tiek baroti mūsu bērni.


Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, kas atrodas pilsētas centrā, Grēcinieku ielā, bez žurnālistiem kopā ar skolēniem pusdienoja arī Rīgas domes vadības pārstāvji. Pusdienu starpbrīži šajā skolā tiek organizēti ļoti apdomīgi, garu rindu nav, paēst var pagūt visi. 

Pusdienās tiek pasniegts borščs ar krējumu un divu veidu siltie ēdieni. Lielākā daļa bērnu izvēlas makaronus ar gaļu un rīvētiem burkāniem. Dārzeņu sautējumu neēd visi. Augļu un ogu dzērienu skolēni dzer ar prieku.

Pēc skolas direktora Andra Priekuļa vārdiem, iespēju bez maksas pusdienot izmanto lielākā daļa pamatskolas un vidusskolas audzēkņu. Lai bērni ēdnīcā justos ērti un ilgi nestāvētu rindās, pusdienošana ir trīs maiņās. Katrā maiņā pusdienām piešķirta vesela stunda! Laikā, kamēr pārējiem bērniem norit mācības. Tā katru dienu paēst pagūst 824 cilvēki.

Foto: Ģirts Ozoliņš/F64

Foto: Ģirts Ozoliņš/F64

Šovasar skolā tika paplašināts virtuves bloks, uzstādīts jauns aprīkojums, kā arī paplašināta ēdnīca, lai tajā varētu uzņemt vairāk audzēkņu. Skolas direktors atzīmē, ka lielākā apetīte ir tieši vecāko klašu audzēkņiem, tāpēc bērni brīvpusdienas ietur ar lielu prieku.

Foto: Ģirts Ozoliņš/F64

Viņam piebalso arī pilsētas otrā galā esošās Rīgas Rīnūžu vidusskolas direktors Deniss Kļukins (šajā Vecmīlgrāvja mācību iestādē brīvpusdienas ietur 853 cilvēki, no kuriem 761 ir skolēns, bet pārējie 90 – pirmsskolas mācību iestādes audzēkņi).

“Problēmas ar ēdināšanu parasti novērojam sākumskolas bērniem. Ne tāpēc, ka nebūtu garšīgi. Bet tāpēc, ka bērni nav pieraduši ēst zupas un putras. Savukārt pamatskola un vidusskola ir augoši organismi, kuri principā ēd labi. Mēs smejamies, ka viņi vienmēr ir izsalkuši – tāds vecums. Viņi dodas uz ēdnīcu ne tikai sava pusdienlaika ietvaros, bet arī cenšas nākt sākumskolas pusdienu laikā, lai dabūtu kaut ko ēdamu. Tāpēc mēs pašlaik izmēģinām viņiem zviedru galdu – kāds uzliek mazāk, bet kāds cits, kurš ir vairāk izsalcis, var uzlikt veselu kalnu,” stāsta skolas direktors.

Foto: Riga.lv

Dienā, kad ieradāmies mēs, bērniem tika pasniegta zupa, kartupeļu biezenis ar kotleti un biešu salātiem. Saldajā – kompots. Maziem bērniem porcijas tiek noliktas uz galda, bet vecākie sevi apkalpo paši un porcijas līdz galdiem aiznes ar paplātēm.

Foto: Riga.lv

Pēc skolas direktora vārdiem, pēc jauno noteikumu ieviešanas ēdiens nav kļuvis sliktāks. Palielināts dārzeņu daudzums. “Mums jau vairākus gadus darbojas dārzeņu programma. Un man bija pārsteigums, ka bez svaigiem burkāniem un āboliem bērniem garšo arī svaigi kāposti. Bet kopumā ne visi skolēni un bērnudārznieki ir ieraduši ēst dārzeņus. Šodien mums bija dārzeņu sautējums – daudzi no tā atteicās. Kaut gan personīgi vienu no ēdieniem nogaršoju es pats un varu teikt: tas ir ēdams. Protams, reizēm mēdz būt garšīgāk, reizēm mazāk garšīgi. Gadās, ka bērni var izvēlēties – ņemt zupu vai tā vietā izvēlēties saldo. Bet ēdināšana ir sabalansēta, ēdienkarti ir izstrādājuši uztura speciālisti un ārsti,” atzīmēja Deniss Kļukins.

Starp citu, visās skolās nedēļas ēdienkarte ir izvietota īpašos stendos. Un jebkurš vecāks var uzzināt, ar ko viņu bērns ir barots šodien.

Foto: Riga.lv

Kā atzīmē skolas direktors, brīvpusdienu iniciatīva skolā ir liels ieguldījums bērnu nākotnē. Ar pašreizējo pārtikas izšķērdību daudzi bērni tikai skolās iepazīst ēdināšanas kultūru. Bet pats svarīgākais ir tas, ka ir bērni, kuriem skolas pusdienas ir vienīgais siltais ēdiens, ko viņš dienā var saņemt.

Rīgas 97. pirmsskolas izglītības iestādē (Latgales priekšpilsēta) mēs ieradāmies tieši brīdī, kad galdā tika liktas pusdienas: viegla zupa, biezenis, biešu salāti un zivju kotlete, kā arī maize un augļu dzēriens.

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

“Paskatieties, cik liela porcija,” uz pusdienām norāda pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Ināra Zabiņako. Viņa apliecina, ka pateicoties jaunajām prasībām, no ēdienkartes pazudušas tā saucamās “nevajadzīgās kalorijas”. Ir mazāk putru un kartupeļu, ir vairāk augļu un dārzeņu. “Ja agrāk mēs devām 130 gramus kartupeļu (tā ir pieauguša cilvēka porcija), tad tagad – 100 gramus. Šeit jūs redzat 60 gramus zivs un tikpat – dārzeņu,” ēdienu sastāvu mums atklāja vadītāja.

Ināra Zabiņako ir pārliecināta: sakot, ka “bērns ir badā”, dažu mammu sūdzību iemesls ir nevis ēdienā, bet gan ēšanas ieradumos. “Bērni vislabprātāk ēd cīsiņus, sardeles, desu, kartupeļus un kotletes. To, ko viņiem dod mājās. Ja bērni tiks pieradināti tādai ēdienkartei, kāda ir bērnudārzā, tad apetīte uzlabosies. Vakar mēs dzērām piena kokteili: sula, banāns, piens. Turklāt launagā bija biezpiens ar krējumu un maize. Ļoti garšīgi! Bet bērni atteicās. Viņi nav pieraduši pie veselīga uztura. Un porciju izmēram šeit nav nozīmes. Vēl viena problēma – bērnudārzā nav vakariņu, ir launags. Bet daudzi vecāki domā, ka bērns dārziņā ir paēdis un vakarā vairs nav jābaro. Galu rezultātā bērns ir izsalcis. Un tas ir saprotams – ja launags ir plkst. 15.30, tad pēc trīs stundām bērns jau atkal grib ēst! Un mājās noteikti ir jāpavakariņo,” atzīmē bērnudārza vadītāja.

Viņa saka, ka, neskatoties uz to, ka ēdnīcas darbinieki ļoti cenšas izdabāt bērniem un, ja kādu ēdienu viņi neēd, tad eksperimentē un izdomā kaut ko jaunu.

Pusdienas bērnudārzā “Madariņa” (Iļģuciems) neizskatās tāpat, kā citur: lielākā gaļas porcija ir zupā. Bet otrajā ēdienā – saldais un daudz dažādu dārzeņu.

Foto: Riga.lv

Foto: Riga.lv

Tas varētu šķist dīvaini, taču Ministru kabineta ēdināšanas normatīvi pieļauj saldo ēdienu otrā ēdiena vietā, taču ne katru dienu. Arī te galvenais priekšnosacījums ir kaloriju daudzuma ievērošana – bērns nejutīsies izsalcis.

Foto: Riga.lv

Bērnudārza vadītāja Rasma Purmale pastāstīja, ka dārzeņi un augļi viņu mācību iestādē bērniem pieejami visu dienu. Ķirbji, kāposti, āboli, bumbieri, burkāni tiek sagriezti gabaliņos, salikti trauciņos un izlikti uz galdiem. Bērni cienājas ar veselīgajiem augļiem un dārzeņiem, kad vien vēlas.

Lasiet arī:

Eksperts pastāsta, kāpēc samazināts kaloriju daudzums bērnudārzu ēdienos