Cepelīni un dzelzceļa stacija: Rīgas Centrāltirgus kafejnīcu noslēpumi

14. Marts

Rīgas Centrāltirgus pilsētnieku dzīvē ir jau ilgi. Cilvēki šeit iepērkas, izglītojas un iedvesmojas. Mēs regulāri pastāstām, ko iegādāties tirgū, tāpat ziņojam arī par izstādēm, un tagad ir pienācis laiks palutināt vēderu. Piedāvājam pirmo publikāciju no nelielas sērijas, kurā atklāsim visus šīs tautā iemīļotās vietas noslēpumus: kur paēst, ko paēst, un vai Rīgas Centrāltirgū ēst vispār.


“Cepelīns” ir ne tikai ēdiens, bet arī dirižablis. Sākotnēja kafejnīca Nēģu ielā 7 tā tika nosaukta par godu šiem pašiem vēsturiskajiem angāriem. Viesi un pastāvīgie apmeklētāji šo saikni ar pagātni varbūt ir pazaudējuši, bet no kartupeļu klimpām neatsakās. Tāpēc pirms pāris gadiem šeit piedāvājumā parādījās arī cepelīni.

Un droši vien varētu teikt, ka šī ir vienkārši parasta kafejnīca, ja vien nebūtu viens “bet”. Cepelīnus šeit gatavo katru dienu savām rokām. Nekādu saldētu pusfabrikātu, kas ir retums pat galvaspilsētas restorāniem.

Foto: Riga.lv

Vilnis Visors – iestādes vadītājs un direktors, pirms diviem gadiem ar azartu aizrāvies ar tās attīstību. Organizējis jaunu virtuvi, mainījis pavārus un licis akcentu uz mājas receptēm, vienojies ar piegādātājiem – tepat, Centrāltirgū, apmeklētājiem piedāvājis tortes un uzkodas pēc pasūtījuma, pievienojis piedāvājumam konditorejas izstrādājumus, veicis remontu un atklājis otro stāvu. Pieticīgi, gaumīgi un garšīgi. Tiesa, cepelīni šeit ir lieliski, bet piedāvājumā ir arī zupas, deserti, smalkmaizītes un lieliska kafija.

Foto: Riga.lv

Turklāt Vilnis vada vēl vienu iestādi, kas atrodas tirgus teritorijā – Perons Nr. 1. Un tas jau ir pavisam cits stāsts.

“Perons” atrodas gaļas paviljonā un starp desu un kūpinājumu letēm stipri izceļas. Izrādās, ka sākotnēji šeit plānota vesela slēgtā iela ar kafejnīcām un restorāniņiem. bet šis skaistais projekts nez kāpēc pagaidām vēl nav īstenots, bet drosmīgais Vilnis Visors savu lolojumu šeit ir atvēris pirmais.

Foto: Riga.lv

Ēdienkarte ir samērā vienkārša, bet sātīga: dažāda kalibra gaļas, daži zivju ēdieni, salāti, zupas, svaigi spiestas sulas un Viļņa lepnums – īpaša maizes zupa.

“Perons” no jebkuras puses izskatās skaisti. Piemēram, sēdekļi šeit ir veidoti pēc vecu elektrisko vilcienu piemēra, stilizēti logi, durvis, lukturi – viss, lai viesis kaut uz dažām minūtēm kļūtu par ceļotāju.

Soliņi, starp citu, ir projektēti, par piemēru ņemot detaļas, kas noskatītas Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā.

Taču pats interesantākais atrodas virs galvas. Reiz restorāna vietā patiešām atradies perons. Dzelzceļa sliedes ar mākslīgo uzbērumu bijušas tieši gaļas paviljonā. Ulmaņa laikā tika plānots, ka preču vagoni piebrauks, iekraus bekonu un dosies tālāk uz Eiropu. Taču karš izmainīja ne tikai vēstures gaitu, bet arī iesaldēja eksportu. Ar laiku uzbērums novākts, tā vietā tagad ir izeja uz slēgto stāvvietu un tirgus letēm, sliedes novāktas, viss, ko varēja nozagt, tika nozagts, pārējais – aizgājis mūžībā.

Foto: Riga.lv

Bet līdz šim brīdim šeit saglabājusies vecā platforma ar trim lampiņām pie griestiem, karoga masts, perons, kravas lifts un logi, no kuriem paveras skats uz tirgus gaļas paviljonu. Tur brīvi nokļūt nav iespējams, bet reizēm vecais tornis tiek atvērts, lai sarīkotu kādu mākslas performanci. Nepalaidiet garām izdevību, aizejiet. Reti kam ienāk prātā, ka Rīgas Centrāltirgū, tieši virs galvas, atrodas pamesta dzelzceļa stacija, kurai par godu nosaukts neliels restorāniņš. Lūk, cik noslēpumiem bagāta Rīga ir patiesībā!


Rīgas Centrāltirgus darba laikus iespējams uzzināt šeit 

Informācija pircējiem pieejama šeit

Bet šeit atrodama informācija pārdevējiem