Ar ko pacienāt Līgo svētku viesus?

20. Jūnijs, 2017

Tuvojas Jāņi – nakts svinības un bagātīgi klāts svētku galds. Šašliks un svaigi dārzeņi – neatņemama Līgo svētku sastāvdaļa. Taču ir arī citi ēdieni, kas ne tikai lieliski papildina tradicionālo ēdienkarti, bet arī ir kļuvuši par biežiem vasaras pikniku viesiem.


Restorāna Suite at the Grand Palace šefpavārs Roberts Lismanis ar portālu RĪGA.LV padalījās ar lieliskām receptēm. Šodien īpaši rīdziniekiem mēs gatavosim salātus ar ķimeņu sieru un īstu mājas kvasu!

Sastāvdaļas:

  • Ķimeņu siers (300 g.)
  • Olas (1 gab.)
  • Valrieksti (200 g.)
  • Zaļie salāti (2 iepakojumi)
  • Svaigs mango (200 g.)
  • Balzamiko mērce
  • Tumšais balzametiķis (100 g.)
  • Medus (100 g.)
  • Olīveļļa (pēc garšas)

Pagatavošana:

Uz grila vai uguns uzkarsējam pannu ar eļļu. Svarīgi ir eļļu nepārkarsēt, jo īpaši olīveļļu – tai karsēšanas temperatūra ir zemāka, nekā cita veida eļļām.

Salmiņos sagrieztu ķimeņu sieru apviļā olā, pēc tam – valriekstos un pāris sekundes apcep verdošajā eļļā. Sieru izņem ar putu karoti un novieto uz papīra dvieļa, lai atbrīvotos no liekās eļļas.

Pēc tam šķīvī izkārto salātlapas, uzlej uz tām balzamiko mērci, rūpīgi samaisa un pievieno mango gabaliņus, pēc tam uz uz salātlapām  izkārto cepto ķimeņu sieru. Šie salāti ir neatkārtojami!

Foto: publicitātes

Noderīgs padoms:

Ja plānojat gatavot salātus pie dabas, tad jums noderēs grils ar restēm un dziļa panna, kastrolis ar biezu dibenu vai vokpanna – tā ir  jūsu izvēle. Un vēlams, lai pa rokai būtu salātu knaibles vai putu karote, lai ērti izņemtu sieru no eļļas.

Starp citu, uz Jāņu svētku galda ir ne tikai alus, bet arī kvass! Un kas gan var būt labāks par mājas kvasu?

Tradicionālā kvasa recepte

Sastāvdaļas:

  • Ūdens: 5 l.
  • Rupjmaize – 500 g.
  • Cukurs – 150 g.
  • Rozīnes – 6-7 gab.

Patiesībā pagatavot tradicionālo kvasu ir ļoti vienkārši. Galvenais ir tam atvēlēt laiku – šis process aizņem diennakti vai divas. Sausu rupjmaizi pārlejam ar verdošu ūdeni un ļaujam atdzist. Pēc tam pievienojam rozīnes un atstājam rūgt. Pēc diennakts, bet labāk - pēc divām, dzērienu vajag nokāst. Jāsaprot, ka, jo vairāk kvass tiek filtrēts, jo caurspīdīgāks tas kļūst.

Labu apetīti!


Apskatos no riga.lv iekļauti tikai restorāni, kafejnīcas un bāri, kas ir Live Riga un Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) partneri. Apskati netiek publicēti komerciāliem nolūkiem.